Social

Efectele benefice ale unui condiment consumat din cele mai vechi timpuri, au fost dovedite prin analiza a 83 de studii

Efectele benefice ale unui condiment consumat din cele mai vechi timpuri, au fost dovedite prin analiza a 83 de studii
ro.stockfresh.com

Condimentele nu sunt folosite doar pentru a crește aroma și culoarea alimentelor, ci sunt folosite și în scopuri terapeutice pentru prevenirea potențială a diferitelor boli acute și cronice.

Unul dintre aceste condimente este usturoiul (Allium sativum), care alături de metaboliții săi secundari a demonstrat (potrivit mai mai multor studii in vitro, in vivo și clinice) efecte excelente asupra sănătății, de prevenire a multor boli comune umane, cum ar fi:

  • cancerul,
  • tulburările cardiovasculare
  • tulburările metabolice,
  • tensiunea arterială
  • diabetul,

prin proprietățile sale antioxidante, antiinflamatorii și de scădere a lipidelor.

Prin urmare, cercetătorii au luat în considerare 83 de studii intervenționale umane pentru a oferi o imagine de ansamblu cuprinzătoare asupra consumului de usturoi crud, preparate de usturoi, extracte de usturoi și constituenți bioactivi derivați din extract de usturoi asupra stresului oxidativ, inflamației, cancerului, tulburărilor cardiovasculare și metabolice, pielii, oaselor și a altor boli comune.

FOTO ncbi.nlm.nih.gov

Ce conține Allium sativum

Usturoiul este un condiment consumat din cele mai vechi timpuri și are în compoziție:

  • săruri minerale,
  • microelemente,
  • inulină,
  • un complex de vitamine A, B, PP, C
  • alicina și garlicina, două substanțe specifice cu efecte antibiotice.
  • peste 200 de substanțe active precum potasiu, fosfor, zinc și sulf, niveluri moderate de seleniu, calciu, magneziu, mangan, fier
  • puține calorii.

În ultimii ani, o atenție considerabilă a fost acordată principalilor compuși bioactive ai usturoiului, în special

  • polifenoli,
  • flavonoide,
  • flavanoli,
  • taninuri,
  • saponine,
  • polizaharide,
  • compuși care conțin sulf (inclusiv aliina, alicină, ajoenă, disulfură de alilpropil, DATS, S-alilcisteină, vinilditiine, SAMC),
  • enzime (cum ar fi allinaza, peroxidaza, mirozinaza)
  • peste 20 de compuși polifenolici binecunoscuți în usturoi (ex. kaempferol 3,7-di- O– rhamnozid, kaempferol-3 glucuronid, kaempferol-3- O -glucozid, etc),
  • 17 aminoacizi, din care opt aminoacizi principali

Biodisponibilitatea compușilor bioactivi în Allium sativum

În general, compușii bioactivi sunt prezenți în usturoiul intact, dar, după tocare sau zdrobire, un număr mai mare de compuși, (cum ar fi alicină, DAS, DADS, ditiine și ajoenă) au suferit diferite tipuri de reacții chimice.

În ceea ce privește biodisponibilitatea compușilor bioactivi, aceasta este diferită în funcție de forma sub care usturoiul este consumat.

De exemplu biodisponibilitatea alicinei, din nouă alimente pe bază de usturoi și 13 suplimente de usturoi, a fost testată pe 13 subiecți, măsurând curba concentrației de alil metil sulfură (cel mai important metabolit al usturoiului), evidențiind o biodisponibilitate mai mare a alicinei din suplimentele de usturoi decât cea a usturoi crud zdrobit.

În cățeii de usturoi cruzi zdrobiți, alicina este responsabilă pentru cea mai mare parte a activității farmacologice și este metabolizată imediat în condiții gastro-intestinale care inhibă enzimele (timp de înjumătățire < 1 min) la alil-mercaptan. După consumarea unei cantități mari (25 g) de usturoi crud zdrobit, alicina și metaboliții săi sunt disponibili în sânge, urină și scaun.

În mod similar, după injectarea intravenoasă, alicina dispare rapid din circulație și este transformată în metaboliți secundari, scrie ncbi.nlm.nih.gov.

Ilustrare schematică a absorbției, metabolismului și distribuției compușilor organosulfurați de usturoi în tractul gastrointestinal /FOTO ncbi.nlm.nih.gov

O parte dintre beneficiile Allium sativum

Recent, consumul de usturoi a câștigat o atenție deosebită datorită proprietăților sale terapeutice împotriva cancerului, bolilor cardiace, tensiunii arteriale, diabetului, bolilor osoase și ale pielii și altor patologii, datorită efectelor sale antioxidante, antiinflamatorii și hipolipemiante.

FOTO ncbi.nlm.nih.gov

Iată câteva dintre beneficii pentru sănătate ale usturoiului care sunt susținute de cercetări umane:

  • Compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială

FOTO ncbi.nlm.nih.gov

  • Usturoiul este foarte nutritiv, deși are foarte puține calorii
  • Usturoiul îmbunătățește nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă

FOTO ncbi.nlm.nih.gov

  • Usturoiul conține compuși cu proprietăți medicinale puternice
  • Usturoiul conține antioxidanți care pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței
  • Usturoiul poate ajuta la protejarea împotriva bolilor, inclusiv a răcelii comune
  • Performanța sportivă ar putea fi îmbunătățită cu suplimente de usturoi
  • Usturoiul poate îmbunătăți sănătatea oaselor
  • Usturoiul este folosit pentru tratamentul cancerului
  • FOTO ncbi.nlm.nih.gov

  • Usturoiul este ușor de inclus în alimentația dumneavoastră și adaugă savoare
  • Consumul de usturoi poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din organism
  • Usturoiul vă poate ajuta să trăiți mai mult timp, potrivit doctorulzilei.ro.