Alimentația reprezintă un lucru extrem de important, care poate avea o influență majoră la nivelul corpului. Consumarea unor produse nesănătoase în exces poate duce la apariția unor boli. De la obezitate, la alte complicații la nivelul corpului. Aceste probleme sunt extrem de întâlnite la nivelul României.
Situația este tragică în țara noastră. Românii duc o lipsă totală din punct de vedere al educației alimentare. Sunt multe persoane care suferă de obezitate și sedentarism.
Educația alimentară lipsește în România
În 2020-2021, sănătatea publică a beneficiat de o atenție sporită. Acest lucru avea la nivel de cauză faptul că ne confruntam cu pandemia. Suntem în topul celor mai nefavorabile recorduri, românii confruntându-se într-un număr foarte mare cu obezitate și sedentarism. Dar, în ciuda acestui lucru, subiectul a fost complet neglijat. Cele două probleme sunt legate și se explică parțial prin nivelul scăzut de educație alimentară în rândul românilor.
Acesta este motivul pentru care Gabriel Toncean, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), vine cu o nouă inițiativă. Se dorește includerea unui curs de educație alimentară în școli, cel puțin la nivelul liceului. Obiectivul acestui demers este combaterea obezității infantile. Acest proiect dorește oferirea unui viitor sănătos pentru copiii români. „O educaţie nutriţională corectă, un viitor sănătos pentru copiii noştri“ a spus Gabriel Toncean.
Generația tânără, cea mai afectată
Potrivit informațiilor, cea mai mare problemă este lipsa de informare. Românii nu au o educație alimentară corectă, iar acest lucru este vizibil. Dar, acest comportament de consum afectează în principal generația tânără. Aceștia mănâncă nesănătos și fac sport foarte rar. Lucru care poate duce la dezvoltarea obezității infantile.
„Cu toţii ştim că majoritatea tinerilor şi copiilor noştri practică sportul accidental, că frecventarea orelor de sport lasă de dorit, iar sedentarismul şi alimentaţia deficitară sunt factorii determinanţi ai flagelului numit obezitate infantilă. ” a spus vicepreședintele ANS.
Educație alimentară în școli
Inițiatorul acestui proiect dorește să implementeze educația alimentară în școli. Pentru ca cei mici să învețe ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos. Obiceiurile alimentare sănătoase ar trebui să fie implementate de la o vârstă fragedă. În scopul de a susține dezvoltarea benefică a celor mici.
„Obiceiurile alimentare sănătoase încep de la o vârstă fragedă şi influenţează starea de sănătate a unui organism pe termen lung, iar demersul de convingere a unui copil şcolar sau adolescent, să adopte un stil de viaţă alimentar sănătos este pentru un educator sau părinte o veritabilă provocare.” a spus Gabriel Toncean.
România, în fruntea Europei
România ocupă un loc fruntaș în clasamentul UE din punct de vedere al obezității infantile. Această alimentație nesănătoasă a copiilor poate aduce multe dezechilibre la nivelul corpului. Astfel, cei mici nu au energia necesară pentru a-și susține dezvoltarea armonioasă. Aceștia se pot confrunta în final cu tot felul de afecțiuni și din punct de vedere mental. De la depresie, la anxietate sau lipsa voinței.
„Din păcate, în România procentul numărul copiilor supraponderali este într-o continuă şi alarmantă creştere. În momentul în care noi discutăm această chestiune, poziţia noastră de fruntaşi ai Europei în ceea ce priveşte obezitatea infantilă se consolidează.” a explicat vicepreședintele ANS, conform Adevărul .