Actual

Ecouri internaționale după alegerile parlamentare din România. Cine sunt „Moştenitorii Partidului Comunist”

Ecouri internaționale după alegerile parlamentare din România. Cine sunt „Moştenitorii Partidului Comunist”

Alegerile parlamentare din România au fost comentate în toată presa internațională.

Dintre punctele fierbinți remarcate de cele mai prestigioase publicații de pe întreg mapamondul au fost promovarea în Parlament a unui partid cvasi-cunoscut, AUR, rezultatul destul de modest al PSD și participarea extrem de scăzută a electoratului.

The New York Times

„Pe fondul unei participări la un minim record, alegătorii din România au creat un obstacol pentru premierul Ludovic Orban, într-o cursă surprinzător de strânsă care i-a amenințat puterea, scrie The New York Times.

Domnul Orban a revendicat victoria duminică seară, chiar dacă Partidul său Național-Liberal de centru-stânga a obținut un scor sub al principalului său rival, Partidul Social Democrat, potrivit primelor estimări.

O susținere puternică pentru Partidul Social Democrat, acuzat de o serie de scandaluri politice în ultimii ani, și intrarea potențială în Parlament a unui nou partid naționalist  (AUR n.r.) a afectat starea de spirit pentru mulți români, care speraseră la un semn mai clar că țara lasă trecutul în urmă, mai scrie publicația americană, subliniind faptul că PNL va trebui să facă alianțe, pentru a putea continua guvernarea”, spune renumita publicație.

Les Echos: „PSD este moștenitorul Partidului Comunist”

„O surpriză. Liberalii conduși de premierul român, Ludovic Orban, ar trebui să iasă învingători duminica aceasta în alegerile legislative. Totuși, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea din vot, aceștia erau umăr la umăr cu adversarul lor, social-democrații (PSD). PSD este moștenitorul Partidului Comunist și astăzi primul partid reprezentat în Parlament. În ciuda acestui scor strâns, Ludovic Orban a revendicat victoria la alegerile legislative. El ar trebui să fie numit din nou de președintele Klaus Iohannis, aliindu-se cu formația centristă USR-PLUS. Și asta, chiar dacă social-democrații erau au un scor mai mare”, scriu francezii de la Les Echos.

Agenția France Presse (AFP)

„Renumita publicație tratează de asemenea subiectul parlamentarelor. Social-democrații (PSD) din opoziție au obținut un rezultat mai bun decât era de așteptat la alegerile parlamentare afectate de o participare redusă, dar este puțin probabil să se poată întoarce la guvernare, arată rezultatele parțiale publicate duminică târziu”, scriu francezii.

„Prim-ministrul de centru-dreapta al României, Ludovic Orban, pare să rămână la putere după un rezultat strâns la alegerile de duminică, în ciuda unei posibile poziții pe locul doi și a participării la nivel istoric scăzută în mijlocul pandemiei, arată un sondaj la ieșirea de la urne”, relatează Politică

Deutsche Welle: „Naţionaliştii de la AUR, impuls de la corona-sceptici şi anti vaccin”

„Naționaliștii de extremă dreaptă din Alianța pentru Unirea României au primit, de asemenea, un impuls de la corona-sceptici și anti-vaxxers pe fondul pandemiei, ajungând la 5,2% din voturi și, prin urmare, trecând pragul pentru a intra în parlament pentru prima dată.

Președintele Klaus Iohannis trebuie să declanșeze în mod oficial începerea discuțiilor pentru formarea unei coaliții printr-o invitație adresată partidelor cu cea mai mare probabilitate de a forma un guvern și va alege, de asemenea, un prim-ministru pe baza acestei evaluări, concluzionează publicația.

Rezultat strâns la alegerile parlamentare din România, iar sondajele publicate duminică seară arată o cursă extrem de strânsă între liberalii aflați la guvernare opoziția de stânga. În timp ce premierul Ludovic Orban a revendicat victoria pentru Partidul său Național Liberal de centru-dreapta (PNL), în ciuda diferenței mici, un alt sondaj a arătat că social-democrații de stânga (PSD) câștigă un avantaj slab”, scrie Deutsche Welle.

Bloomberg: „Cinci partide vor intra în parlament”

„Partidul de guvernământ al României rămâne încrezător în formarea următorului guvern, în ciuda faptului că a ieșit pe un surprinzător loc doi la alegerile de duminică dominate de pandemia de COVID-19.

Dar susținerea neașteptat de slabă pentru Orban, care dorește, de asemenea, să pună capăt crizei din sănătate și să revizuiască sistemul judiciar și administrația publică, înseamnă că speranțele sale ar putea depinde de găsirea mai multor aliați pentru formarea unei coaliții.

În total, cinci partide vor intra în parlament, celelalte două fiind etnici maghiari și un nou grup anti-UE care a obținut un scor surprinzător de mare” scriu jurnaliștii de la Bloomberg.