Economistul Iancu Guda. Economia are nevoie de RECONSTRUCȚIE, nu doar de RELANSARE! Economistul Iancu Guda trage un puternic semnal de alarmă despre relansarea economiei după pandemia de COVID-19. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta vorbește despre măsurile prin care putem să reconstruim economia, post coronavirus.
„Am intervenit live astazi la Digi24 pentru a vorbi despre viitorul economiei romanesti dupa pandemia COVID-19. RECONSTUCTIE, nu doar RELANSARE!
(1) Ar fi o tragedie sa ne limita doar la relansarea economiei. Redeschiderea economiei este simpla, prin relaxarea graduala a restrictiilor plus niste stimulente bine gandite.
(2) RECONSTRUCTIA economiei implica rezolvarea celor 10 probleme structurale ale sistemului. Prima este economia subterana, cancerul cel mai grav! Colectam doar 31% din PIB, fata de Bulgaria (38%), Polonia (42%) si media UE (45%). Daca ajungem gradual la performanta Bulgariei de 38% pana in 2025, veniturile publice pot creste suplimentar cu minimum 200 miliarde RON in urmatorii 5 ani”, e de părere Iancu Guda.
Măsuri de reconstrucție a economiei
„Doar cateva masuri ne pot aduce acolo:
digitalizarea ANAF (orice factura si bon fiscal ar trebui sa se emita direct din sistemul ANAF);
o cooperare mai stransa intre ANAF, politia de frontiera si autoritatile locale prin interconectarea bazelor de date;
extinderea confiscarii bunurilor a caror provenienta nu poate fi atestata, inasprirea si aplicarea corecta a legislatiei in materie penala”, e de părere economistul Iancu Guda.
„Istoria nu iartă proștii!”
„Haideti sa RECONSTRUIM economia, nu doar sa o RELANSAM. Acest cutremur a zdruncinat si va distruge multe blocuri comuniste. Haideti sa nu construim altele la fel! In caz contrar, istoria si generatiile viitoare NU ne vor ierta, deoarece istoria NU iarta PROSTII.
O sa vorbesc in zilele urmatoare despre celelalte 9 probleme. Ma puteti vedea in fiecare dimineata la Digi24, de Luni-Joi, intre 9:00 – 9:30. Voi detalia cele 10 probleme structurale ale economiei romanesti, impreuna cu peste 30 de solutii punctuale pentru combaterea acestora, in cartea la care lucrez acum „Economia in vremea coronavirusului”, care va fi lansata la mijlocul lunii Mai prin Editura Publica”, a mai spus economistul.