Vești bune în domeniul economic! În primul trimestru al acestui an, economia României a crescut cu 5 procente față de ultimul trimestru al lui 2021, iar PIB-ul a înregistrat și el, de asemenea, un salt cu peste 6 procente.
Institutul Național de Statistică (INS) a comunicat că economia României a crescut cu 5,1% în primul trimestru al anului, faţă de trimestrul IV 2021. De asemenea, faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 6,4% atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.
Astfel, Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343,678 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,1% faţă de trimestrul IV 2021 şi cu 6,4% faţă de trimestrul I 2021.
Pe serie brută, PIB estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 273,829 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,4% faţă de trimestrul I 2021.
Comparativ cu varianta provizorie, dinamica PIB a scăzut cu -0,1 puncte procentuale, iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu -0,6 puncte procentuale.
Creșterile și scăderile pe ramurile de activități
Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel:
- Informaţii şi comunicaţii – creştere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale;
- Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii support – creştere a volumului de activitate de +0,1 puncte procentuale;
- Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii – creştere a volumului de activitate de +0,4 puncte procentuale.
- Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurant – scădere a volumului de activitate de -3,0 puncte procentuale;
- Construcţiile – scădere a volumului de activitate de -0,3 puncte procentuale.
Totodată, impozitele nete pe produs au înregistrat o creştere a volumului lor cu +4,3 puncte procentuale.
Evoluția PIB
Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferenţe semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +1,5% la +0,8%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 107,7% la 103,9%; cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, de la +4,4% la +4,6%, ca urmare creşterii volumului său de activitate de la 107,0% la 107,2%.
Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2022 faţă de varianta provizorie (1), publicată în comunicatul de presă din 8 iunie 2022, fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.