Economic

Economia Marii Britanii se clatină. S-a înregistrat o creștere zero în T4, evitând la limită recesiunea

Economie Marea Britanie, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Economia Marii Britanii a înregistrat o creștere zero în ultimele trei luni din 2022 suficient pentru a evita pentru moment intrarea în recesiune, dar se confruntă cu perspective dificile în 2023, deoarece gospodăriile continuă să se lupte cu o inflație de două cifre.

Datele lunare privind produsul intern brut pentru luna decembrie, o lună marcată de greve feroviare de amploare și vreme rea, au arătat o contracție de 0,5%, a anunțat Oficiul Național de Statistică, mai mare decât prognoza de 0,3%.

Luna decembrie, o lună proastă a economiei britanice

Economia s-a contractat puternic în decembrie, ceea ce înseamnă că, în general, nu a existat o creștere a economiei în ultimele trei luni din 2022″, a declarat statisticianul ONS Darren Morgan.

Producția a scăzut cu 0,2% în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie când multe întreprinderi au închis pentru scurt timp pentru a marca funeraliile reginei Elisabeta, iar un al doilea trimestru consecutiv de scădere a producției ar fi respectat definiția obișnuită a recesiunii în Europa.

Cu toate acestea, este probabil ca acest răgaz să fie doar temporar, conform reuters.com

Este cazul unei recesiuni?

Banca Angliei a prognozat săptămâna trecută că Marea Britanie va intra într-o recesiune superficială, dar de lungă durată, care va începe în primul trimestru al acestui an și va dura cinci trimestre.

Standardele de trai ale britanicilor au fost afectate de o creștere bruscă a inflației, care a atins un maxim al ultimilor 41 de ani de 11,1% în octombrie, iar firmele și gospodăriile vor resimți, de asemenea, un impact din ce în ce mai mare din cauza creșterii rapide a ratelor dobânzilor de către BoE din decembrie 2021.

În trimestrul al patrulea, producția a fost încă cu 0,8% sub nivelul său de dinaintea pandemiei, în contrast puternic cu alte economii avansate majore, care sunt acum peste dimensiunea lor de dinaintea pandemiei.

Toate sectoarele economice ale englezilor suferă în aceste momente, inclusiv cel al piețelor imobiliare.  Aceasta a suferit luna trecută cele mai ample scăderi de prețuri din 2009 încoace, în condițiile în care seria de creșteri ale ratelor dobânzilor din ultimul an a cântărit asupra potențialilor cumpărători, potrivit unui sondaj publicat joi.

Balanța prețurilor locuințelor Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), care măsoară diferența dintre procentul de inspectori care observă creșteri și scăderi ale prețurilor locuințelor, a scăzut de la -42 în decembrie la -47, cel mai mic nivel din aprilie 2009.

Previziuni privind sectorul economic al Regatului Unit

Economistul ING James Smith a declarat că se așteaptă ca economia Marii Britanii să se contracte cu 0,3-0,4% în primul trimestru al acestui an și cu o valoare mai mică în al doilea trimestru.

„Recesiunea, sau cel puțin una tehnică, rămâne scenariul de bază. Dar se pare că aceasta va fi foarte blândă după standardele istorice, ajutată, desigur, de prăbușirea prețurilor en-gros la gaze”, a spus el.

Pe ansamblul anului 2022, economia Marii Britanii a crescut cu 4,0%, după o creștere de 7,6% în 2021, în timp ce și-a revenit după o lovitură istorică dată de pandemia COVID-19.

Ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, a declarat că datele au arătat că economia britanică a fost mai rezistentă decât se aștepta, dar încă nu este ferită de pericol.

„Există o reziliență de bază în economia britanică, dar nu suntem în afara pericolului, inflația este încă mult prea mare. Acest lucru cauzează dureri pentru familiile din întreaga țară”, a spus el.

„Faptul că Marea Britanie a fost anul trecut economia cu cea mai rapidă creștere din G7, precum și faptul că a evitat o recesiune, arată că economia noastră este mai rezistentă decât se temeau mulți”, a continuat acesta.