Agenția de rating Moody’s a retrogradat ieri, marți 07 august, mai multe bănci americane. Moody’s nu exclude posibilitatea ca pe viitor să aplice aceeași măsură și pentru băncile americane mari din cauza lipsei de credibilitate a sectorului bancar ca urmare a riscurilor de finanțare și profitabilitatea redusă.
Astfel, Moody’s a redus cu o treaptă calificativele pentru 10 bănci americane și, totodată, a luat în vizor alte șase instituții financiar-bancare printre care Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street şi Truist Financial.
Calitatea activelor se vor deteriora
„Rezultatele pe trimestrul al doilea anunţate de multe bănci arată presiuni crescute asupra profitabilităţii care le vor reduce capacitatea de generare internă de capital”, a apreciat Moody’s într-un comunicat de presă. „Asta vine pe fondul unei preconizate recesiuni uşoare a SUA la începutul lui 2024 iar calitatea activelor urmează să se deterioreze, cu riscuri speciale pentru portofoliile imobiliare comerciale ale unor bănci”, au adăugat reprezentanții agenţiei de evaluare.
De asemenea, Moody”s a avertiat că expunerile ridicate pe portofoliile imobliare comerciane reprezintă o amenințare ridicată în contextul în care dobânzile au crescut, iar cererea pentru clădirile de birouri a scăzut ca urmare a muncii de acasă și, totodată, creditul disponibil pentru imobiliarele comerciale a înegistrat o scădere.
Tot în cursul zilei de ieri, Moody”s a revizuit la negativ perspectiva a 11 bănci americane printre care Capital One, Citizens Financial și Fifth Third Bancorp.
Nu trebuie uitat colapsul Sillicon Valey Bank și Signature Bank
Nu trebuie uitat nici colapsul Silicon Valley Bank și Signature Bank de la începutul acestui an, prăbușire care a dat curs unei crize de încredere în sectorul bancar american accentuată de retragerile masive de lichidități din mai multe bănci regionale, deși, autoritățile au creat un plan de urgență menit să consolideze încrederea în sistemul bancar.
Decizia agenției de rating Moody’s s-a produs în contextul înăspririi condițiilor monetare dublate de cel mai rapid ritm de majorare a dobânzilior anunțat de Rezerva Federală americană în ultima perioadă.
Majorarea dobânzilor au diminuat semnificativ cererea de credite și activitatea de creditare, totodată au crescut considerabil șansele unei posibile recesiuni, punând mai multă presiune asupra pe sectorul imobiliar pentru a se ajutsa la contextul economic rezultat după trecerea pandemiei.
Posibile provocări
Printre băncile retrogradate se numără Pinnacle Financial Partners , Prosperity Bank, BOK Financial Corp și MT Bank Corp. Associated Banc-Corp a fost retrogradată anterior în aprilie.
Investitorii, zguduiți de prăbușirea unor bănci regionale din California și New York în acest an, au urmărit îndeaproape semnele de stres din acest sector, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor obligă firmele să plătească mai mult pentru depozite și să crească costul finanțării din surse alternative.
În același timp, aceste rate mai mari erodează valoarea activelor băncilor și îngreunează refinanțarea datoriilor debitorilor din sectorul imobiliar comercial, ceea ce ar putea slăbi bilanțurile creditorilor. „Creșterea costurilor de finanțare și scăderea indicatorilor de venit vor eroda profitabilitatea, primul tampon împotriva pierderilor”, a scris Moody’s într-o notă separată care explică aceste mișcări. „Riscul activelor este în creștere, în special pentru băncile mici și mijlocii cu expuneri mari la CRE”, au adăugat reprezentanții Moody’s.