Avioanele canadiene au detectat zgomote subacvatice în Atlanticul de Nord în căutarea unui submarin turistic care a dispărut în timpul unei călătorii spre epava Titanicului , a anunțat Paza de Coastă americană. Faimoasa navă scufundată se află la o adâncime de se află la o adâncime de aproximativ 3.810 metri, transmite Reuters.
Descoperirea de marți a determinat echipele de căutare să își mute operațiunile de căutare subacvatică robotizată „în încercarea de a explora originea zgomotelor”, a declarat Paza de Coastă într-o serie de tweet-uri la începutul zilei de miercuri.
Căutările cu roboți nu au avut niciun rezultat
Căutările recent relocalizate cu ajutorul ROV (vehicule operate de la distanță) nu au avut niciun rezultat, dar vor continua, a precizat Paza de Coastă. Totuși, oficialii americani nu au detaliat natura sau amploarea sunetelor detectate și nici modul în care au fost captate.
Dar CNN și revista Rolling Stone, citând comunicări interne ale guvernului american, au raportat independent, marți târziu, că sunete de bubuituri au fost detectate de avioanele canadiene la intervale de 30 de minute în zona de căutare. Rolling Stone, prima care a raportat știrea, a declarat că sunetele au fost detectate de balize sonar amplasate în zonă „în apropierea poziției de ajutor” și că un sonar suplimentar a detectat alte bubuituri patru ore mai târziu.
CNN a citat o notă a guvernului american care a spus, de asemenea, că sunete suplimentare au fost auzite la aproximativ patru ore după ce au fost detectate primele bubuituri, deși canalul de știri a spus că a doua apariție a zgomotului nu a fost descrisă ca fiind bubuituri.
„Feedback acustic suplimentar a fost auzit și va ajuta la vectorizarea activelor de suprafață și, de asemenea, va indica speranța continuă a supraviețuitorilor”, a declarat CNN citând nota guvernamentală actualizată. Nu a fost imediat clar dacă rapoartele de știri s-au bazat pe aceeași sursă, transmite Reuters.
Submarinul, operat să rămână 96 de ore sub apă
Titanul, operat de compania americană OceanGate Expeditions, a fost construit pentru a rămâne sub apă timp de 96 de ore, conform specificațiilor sale – ceea ce le oferă celor cinci persoane aflate la bord până joi dimineață înainte de a se termina aerul.
Un pilot și patru pasageri se aflau în interiorul submarinului miniatural duminică dimineața devreme, când acesta a pierdut comunicarea cu o navă-mamă aflată la suprafață, după aproximativ o oră și 45 de minute de scufundare, după două ore. Epava Titanicului, un pachebot britanic care a lovit un iceberg și s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale în aprilie 1912, se află la aproximativ 1.450 km (900 mile) la est de Cape Cod, Massachusetts, și la 644 km (400 mile) la sud de St. John’s, Newfoundland.
Avioanele americane și canadiene au cercetat peste 7.600 de mile pătrate de mare liberă, o suprafață mai mare decât statul Connecticut, a declarat marți căpitanul Gărzii de Coastă americane, Jamie Frederick, în cadrul unei conferințe de presă. O navă comercială cu un submersibil de mare adâncime controlat de la distanță a efectuat, de asemenea, căutări în apropierea locului, a precizat Frederick.
Separat, o navă de cercetare franceză care transporta propriul robot de scufundare de mare adâncime a fost trimisă în zona de căutare la cererea Marinei americane și ar urma să ajungă miercuri seara, ora locală, a declarat institutul de cercetare Ifremer.
Cine se afla la bordul ambarcațiuni submersibile
Printre cei aflați la bordul Titan pentru o expediție turistică care costă 250.000 de dolari de persoană se numără miliardarul britanic Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, și omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood, în vârstă de 48 de ani, împreună cu fiul său Suleman, în vârstă de 19 ani, ambii cetățeni britanici.
Exploratorul francez Paul-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, și Stockton Rush, fondator și director executiv al OceanGate Expeditions, ar fi fost, de asemenea, la bord. Autoritățile nu au confirmat identitatea niciunui pasager. Potrivit experților, salvatorii se confruntă cu obstacole semnificative atât în găsirea Titanului, cât și în salvarea persoanelor aflate la bord.
În cazul unei urgențe la mijlocul scufundării, pilotul ar fi eliberat probabil greutăți pentru a pluti înapoi la suprafață, potrivit lui Alistair Greig, profesor de inginerie marină la University College London. Dar, în lipsa comunicațiilor, localizarea unui submersibil de mărimea unei dube în vastul Atlantic s-ar putea dovedi dificilă, a spus el.
Submersibilul este sigilat cu șuruburi din exterior, împiedicând ocupanții să scape fără ajutor chiar dacă iese la suprafață. În cazul în care Titan se află pe fundul oceanului, un efort de salvare ar fi și mai dificil din cauza condițiilor extreme de la mai mult de 3 km sub suprafață. Titanicul se află la 3.810 metri (12.500 de picioare) sub apă, unde nu pătrunde lumina soarelui. Doar echipamentele specializate pot ajunge la asemenea adâncimi fără a fi strivite de presiunea masivă a apei.
„Cred că, dacă este pe fundul mării, sunt atât de puține submarine care sunt capabile să meargă la o adâncime atât de mare. Prin urmare, cred că ar fi fost aproape imposibil să se realizeze o salvare de la submarin la submarin”, a declarat Tim Matlin, expert în Titanic.
Președintele american Joe Biden „urmărește îndeaproape evenimentele”, a declarat marți John Kirby, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă.