Pe fondul ultimelor îngrijorări planetare, specialiștii, cu acordul celor două state, Ucraina și Federația Rusă, merg la Centrala Nucleară de la Zaporojie, pentru a evalua situația din teritoriu.
Echipa Agenției pentru Energia Atomică începe inspecția la Centrala Nucleară de la Zaporojie. De ce o întreagă planetă este îngrijorată. Foto
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni.
„A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporojie este de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului „cel mai târziu în această săptămână”.
Confirmarea a fost dată și de ucraineni, potrivit unian.net. Chiar dacă liderul de la Kremlin și-a dat acordul pentru inspecția unor persoane neutre, noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei).
Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu. Totodată, trupele ruseşti au bombardat zona „în mai multe rânduri în cursul ultimei zile”, după cum transmite compania naţională ucraineană Energoatom.
Reacția Kremlinului
Dmitri Peskov a declarat în aceste zile că Moscova nu este împotriva inspecției de la centrala nucleară Zaporojie și că este pregătită să coopereze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Cu toate astea, Kremlinul a cerut comunității internaționale să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce tensiunea militară din zonă.
„Presiunea asupra părții ucrainene pentru a înceta bombardamentele poate reduce tensiunea militară”, a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de media.
„Toate țările sunt obligate să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să nu mai expună continentul european la pericol”, a adăugat Peskov, care a spus, totodată, că Moscova refuză categoric demilitarizarea celei mai mari centrale nucleare.
Analiza momentului pe larg, în Evenimentul Zilei, click aici.