„Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” devine disciplină de studiu în liceu, iar persoanele care au fost acuzate de abuzuri împotriva minorilor nu vor mai putea candida la funcții publice. Toate acestea se întâmplă în urma faptului că preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele de promulgare.
E stabilit prin lege. Istoria Revoluţiei din 1989 se va studia în liceu, iar condamnaţii penal nu vor mai candida la alegeri
Proiectul de lege pentru introducerea disciplinei despre Revoluţia din 1989, iniţiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, a fost adoptată în luna mai de Parlament. Propunerea legislativă prevede introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului «Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România».
”După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, afirma prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, după votul din Parlament.
Despre interzicerea persoanelor condamnate să mai candideze a vorbit şi liderul PNL, Alina Gorghiu.
”Integritate. Liste curate, fără condamnaţi la toate alegerile din 2024. Pentru toate partidele! Preşedintele Iohannis a promulgat legea pentru care PNL se bate de 7 ani. Condamnaţii penal nu vor mai putea candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare şi prezidenţiale!”, spune Alina Gorghiu pe Facebook.
Ea arată că, ”chiar dacă unora li se par interesante doar ştirile negative, legea asta este sănătate pentru democraţia românească. O reformă relevantă!”.
”Era timpul să facem din criterii elementare de integritate literă de lege”, mai precizează senatorul PNL.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legile care extind interdicţia de a fi ales consilier local, consilier judeţean, primar, preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat şi la persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertăţii, integrităţii sexuale şi de rele tratamente aplicate minorului, daca nu a intervenit reabilitarea judecătorească sau nu a fost împlinit termenul de reabilitare.