Din ce în ce mai mulți tineri se mută în chirie, deoarece facultatea sau locul de muncă le cer să se relocheze. Însă apar multe situații complicate în urma procesului de închiriere, inclusiv pentru proprietari, care trebuie să anunțe că au luat chiriașul în spațiu.
Până acum, legea stipula faptul că proprietarii se anagajează să declare acest lucru după 30 de zile în care chiriașul a locuit neîntrerut în locuința deținută de proprietar. Dar de la 10 iunie încolo, deținătorii unui imobil trebuie să declare acest lucru în numai 15 zile, mergând împreună cu persoana căreia îi închiriază locuința la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor. Acest serviciu trebuie să fie corespunzător localității în care se află imobilul, ori, în cazul Muncipiului București, în sectorul de care aparține.
„Persoana care găzduiește o altă persoană care nu are înscrisă în actul de identitate adresa la care locuiește efectiv după trecerea termenului prevăzut la art. 31 alin. (1) (15 zile – n. red.) are obligația de a se prezenta împreună cu aceasta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimțământului de primire în spațiu”, se arată în noul text de lege, care va intra în vigoare începând de mâine, ca modificare adusă Orodnanței de Urgență a Guvernului 97/2005. Ordonanța care era în vigoare anterior consemna următoarele informații:
„Persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile (…) are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul”.
Ce trebuie să mai știe proprietarii
Este necesar să declari faptul că ai unul sau mai muli chiriași. În caz contrar, riști o amendă între 75 și 150 de lei. De asemenea, conform informațiilor care au fost preluate de Fanatik, există o limită maximă de persoane care pot fi înscrise la același domiciliu. Acest lucru este necesar pentru multiple acțiuni – în primul rând, a vota la alegerile locale persoanele din unitatea administrativ-teritorială în care locuiești în mod real:
„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.
Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, se arată în textul legislativ.