Lifestyle

Dușmanul poluării este o plantă miraculoasă. Se găsește peste tot

Dușmanul poluării este o plantă miraculoasă. Se găsește peste tot

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor. Acțiunea umană asupra atmosferei Pământului poate lua multe forme și a existat de când oamenii au început să utilizeze focul pentru agricultură, încălzire și gătitul alimentelor. În timpul revoluției industriale (secolele XVIII și XIX), poluarea aerului a devenit o problemă majoră.

În acest sens, experții au descoperit o „Super-plantă” care ar putea ajuta la absorbirea poluării de pe drumurile cu trafic accentuat este o specie de arbust decorativ din familia Rosaceae, Cotoneaster frigidus.

Pentru diminuarea problemelor de mediu precum poluarea aerului, inundațiile și valurile de căldură, oamenii de știință de la Societatea Regală pentru Horticultură au analizat eficiența tufișurilor asupra absorbției poluării. Ei au comparat diferite tipuri de arbuști precum cotoneaster, păducel și tuia gigantică.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că în șapte zile, un tufiș absoarbe poluarea produsă de o mașină în timpul deplasări de 800 kilometri.

Pe drumurile cu trafic accentuat, arbustul Cotoneaster franchetii a fost de cel puțin 20% mai eficient în absorbția poluării în comparație cu alte tufișuri, au spus cercetătorii, deși nu a fost observată nicio diferență pe drumurile mai liniștite.

„Pe drumurile urbane majore cu trafic îngreunat, am descoperit că speciile cu un coronament mai dens, precum cotoneaster, s-au dovedit mai eficiente”, a spus dr. Tijana Blanusa, cercetător principal al studiului.

„Am aflat că în doar șapte zile un tufiș îngrijit cu o lungime de 1 metru poate absorbi aceeași cantitate de poluare pe care o mașină a produce în timpul unei deplasări de 800 kilometri”, a adăugat dr. Blanusa.

Habitate extrem de necesare pentru speciile sălbatice

„Identificăm în continuare noi super-plante care au calități unice. Asta înseamnă că atunci când sunt combinate cu alte forme de vegetație acestea pot oferi beneficii crescute, iar în același timp reprezintă și habitate extrem de necesare pentru speciile sălbatice”, a precizat prof. Alistair Griffiths, director științific la RHS, citat de The Guardian.

„Spre exemplu, am descoperit că pereții cu iederă excelează atunci când vine vorba de răcorirea clădirilor, iar păducelul și ligustrum ajută la atenuarea precipitațiilor intense din timpul verii și la reducerea inundațiilor. Dacă sunt plantate în grădini și spații verzi unde problemele de mediu sunt predominante, aceste plante ar putea aduce schimbări importante în lupta împotriva crizei climatice”, a adăugat prof. Griffiths.