Dușmanul ascuns al tinerelor mămici. Tiroidita postpartum. Semne și simptome.
Adesea tinerele mămici pot fi afectate de ceea ce se cheamă tiroidita postpartum. Este vorba de o afecțiune în care glanda tiroidă se inflamează în primul an după nașterea copilului. Adesea, diagnosticarea tiroiditei postpartum este dificil de făcut. Simptomele ei sunt de cele mai multe ori confundate cu stresul pe care îl presupune nașterea unui copil și cu depresia postpartum.
Se estimează că aproximativ 15% dintre femeile care devin mame dezvoltă tiroidită în primul an după naștere. Află care sunt semnele ce trebuie să-ți atragă atenția și ce soluții de tratament sunt disponibile.
După naștere, în timpul alăptării, dimensiunile tiroidei se mențin modificate. În plus, se produc alte schimbări hormonale, iar pe fond de stres și oboseală accentuată, unele mame suferă o inflamare a glandei tiroide, denumită de medici tiroidită postpartum.
Tiroidita postpartum apare de obicei în primele 3-6 luni de la naștere. Pot exista trei forme ale acestei tiroidite autoimune:
- O fază hipertiroidiană, urmată de revenirea la normal a funcției tiroidiene
- O fază hipotiroidiană
- O fază hipertiroidiană, urmată de o fază hipotiroidiană.
Aproximativ o treime dintre femeile care au tiroidită postpartum vor dezvolta hipotiroidism permanent.
Tiroida după sarcină. Semne și simptome
Tiroidita postpartum se instalează silențios, în mare parte din cazuri, iar semnele și simptomele variază în funcție de forma disfuncției tiroidiene.
În forma hipertiroidiană sunt eliberați prea mulți hormoni tiroidieni, ceea ce se poate manifesta prin:
- mărirea în volum a glandei tiroidiene
- oboseală
- nervozitate
- puls rapid
- lipsa concentrării
- tremurături ale mâinilor
- pierdere în greutate.
În forma hipotirodiană există un deficit al hormonilor tiroidieni, fapt ce se manifestă prin:
- gușă tiroidiană
- oboseală
- depresie
- tulburări de memorie
- constipație
- intoleranță la frig
- creștere în greutate.
Tiroida după sarcină. Cauze și factori de risc
Cercetările nu au descoperit încă din ce cauză glanda tiroidă se inflamează după nașterea unui copil. Dar cum tiroidita postpartum are componentă autoimună, se avansează teoria conform căreia se produce o reactivare a sistemului imunitar după naștere.
În timpul sarcinii, sistemul imunitar al femeii este oarecum suprimat, posibil pentru a feri fetusul de atacul anticorpilor. Astfel, sistemul imunitar poate reacționa în mod exagerat, generând anticorpi împotriva glandei tiroide. Acești anticorpi antiperoxidazici (ATPO) sunt prezenți în fluxul sanguin al femeilor care dezvoltă tiroidită postpartum.
Factorii de risc pentru dezvoltarea acestei boli includ:
- boli tiroidiene în antecedent
- nivel crescut al anticorpilor tiroidieni in primul trimestru de sarcină
- diabet de tip 1
- nivel crescut de stres cauzat de nopți nedormite și noi responsabilități legate de ingrijire bebelusi.
Diagnostic și tratament
Recomndarea medicilor este ca, indiferent dacă prezintă sau nu simptome dintre cele menționate anterior, fiecare proaspătă mămică ar trebui să facă un control endocrinologic la 6 luni după naștere. Diagnosticul se stabilește pe baza unui protocol ce include: examen clinic, analize de sânge (dozarea hormonilor tiroidieni și a anticorpilor) și ecografie tiroidiană.
Tratamentul este decis în funcție de rezultatele investigațiilor și de severitatea manifestărilor. Proaspetele mame care nu manifestă simptome de tiroidită nu necesită neapărat tratament medicamentos. Cu toate acestea, li se recomandă monitorizarea și controlul tiroidei la un interval de 6 săptămâni de la diagnostice.
În schimb, în cazul femeilor cu valori ale hormonilor tiroidieni mult modificate și cu simptome supărătoare, medicii prescriu tratamente specifice. În caz de hipertiroidism, tratamentul implică medicamente betablocante, asociate cu substanțe antitiroidiene de sinteză. În caz de hipotiroidism se administrează hormoni tiroidieni de sinteză (levotiroxină).
Este important de reținut că tiroidita postpartum este în majoritatea cazurilor tranzitorie, motiv pentru care pacientele aflate sub tratament trebuie atent monitorizate, iar medicația va fi întreruptă după normalizarea funcției tiroidiene.