A fost o perioadă de ping-pong și între alte două regiuni vecine, de graniță, Serbia și Kosovo. Arătau cu degetul, la propriu, una la alta, fiecare spunând că nu este el vinovat, ci celălalt. Vucic le-a cerut sârbilor din Kosovo și Metohija să demonteze baricadele și să se întoarcă la casele lor, după cum a scris Infoactual într-o ediție anterioară. Continuarea și sperăm că finalul acestei situații încordate, în cele ce urmează.
După zile tensionate la graniță, președintele Serbiei face marele anunț
Pacea din Kosovo și Metohija a fost păstrată, după cum a anunțat președintele sârb Aleksandar Vucic pe contul său personal de Instagram.
„Sunt sigur că astăzi este o zi bună pentru Serbia, am păstrat pacea și am obținut garanții de securitate și supraviețuire pentru sârbi”, a spus Vucic, în mesajul său.
Preşedintele a adăugat că va pleca în oraşul Raska pe linia administrativă cu Kosovo şi Metohija pentru a se întâlni cu reprezentanţii sârbilor kosovari.
„Orice ar fi decizia poporului, o voi accepta și vom păstra unitatea sârbească”, a ținut să sublinieze liderul sârb.
Anterior, Vucic le-a cerut sârbilor din Kosovo și Metohija să demonteze baricadele și să se întoarcă la casele lor, după ce SUA și UE au oferit garanții de securitate sârbilor care au participat la proteste. Înainte de aceasta, Pristina a început să-i elibereze pe sârbii kosovari deținuți.
UE și SUA au îndemnat la calm, liniște și pace
Uniunea Europeană şi Statele Unite au exprimat preocupări, miercuri, în privinţa crizei dintre Serbia şi Kosovo, cerând diminuarea imediată şi fără condiţii a tensiunilor interetnice din nordul teritoriului kosovar.„Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt preocupate de situaţia tensionată permanentă din nordul Kosovo. Îndemnăm toate părţile să exercite reţinere maximă, să ia măsuri imediate şi necondiţionate pentru reducerea tensiunilor, să se abţină de la provocări, ameninţări şi acte de intimidare”, după cum a spus purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi cel al Departamentului de Stat de la Washington, citând o declaraţie comună, ulterior postată pe site-ul Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS).
Fosta provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, Kosovo, şi-a proclamat independenţa în anul 2008, având sprijinul Occidentului, după un dureros conflict militar. Oficial, Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo.