Social

Breaking: După o descoperire șocantă, Protecția Consumatorului retrage din circulație peste 80 de autobuze, troleibuze și tramvaie

După o descoperire șocantă, Protecția Consumatorului retrage din circulație peste 80 de autobuze, troleibuze și tramvaie
ANPC

ANPC blochează STB, după ce a constatat că Societatea aflată în administrația Primăriei Capitalei nu a remediat problemele semnalate la controalele anterioare – acelea care provoacă un disconfort major călătorilor și care merg până la a le pune sănătatea și chiar viața în pericol.

STB, blocat. Protecția Consumatorului retrage din circulație peste 80 de autobuze, troleibuze și tramvaie

Într-un comunicat de presă, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov anunță că a întreprins, pe data de 9.05.2022, o acțiune de verificare a modului în care Societatea de Transport București (STB) a dus la îndeplinire măsurile dispuse de comisari în urma precedentului control.

„Cerem scuze bucureştenilor! La ei ne gândim atunci când acționăm!

Pentru a redresa STB, trebuie curaj, proiecte şi predictibilitate.

Este totul vechi! Dar de ce este şi murdar?

Poate fi şi distrus, dar nu are logică să nu repari! Şi tot aşa!

Mopuri, substanțe şi oameni prea puțini.

Suntem urmăriţi de neputința unor căpetenii inutile!”, a transmis Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Comisarii CRPCR București-Ilfov au realizat 15 acțiuni de control și recontrol prin care au verificat:

  • 514 autobuze, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 61 dintre acestea
  • 75 troleibuze, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 4 dintre acestea
  • 176 tramvaie, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 18 dintre acestea.

Neregulile întâlnite în continuare la unele dintre mijoacele de transport în comun verificate au fost:

  • Neigienizarea corespunzătoare a multora dintre vehicule (resturi alimentare, praf în strat grosier, rugină în exces, geamuri neigienizate, sistem de ventilare plin de praf), aceasta, precum și lipirea linoleumului sau înfiletarea șuruburilor slăbite fiind realizate în timpul controlului, pentru ca mijloacele de trasport să poată ieși în traseu

  • Existența unui sistem de iluminat interior parțial funcțional,
  • Mai mult de 85 de tramvaie nu sunt dotate cu rampă de acces pentru persoane cu dizabilități
  • Utilizarea unor vehicule cu urme de uzură (elemente crăpate/lipsă, geamuri sparte, podea înfundată, șuruburi slăbite, linoleum dezlipit și îndoi, scaune deteriorate, unele cu tapițeria ruptă, uzată, neigienizată, îmbâcsită de praf, mânere lipsă, rupte, fără protecție, scaune cu structură din lemn exfoliată, podea cu aplicații suplimentare de linoleum, ceea ce prezintă pericol de împiedicare, geamuri cu inscripții (făcute de pasageri)  cu marker permanent, care nu pot fi curățate, cu burdufe deterioarate neigienizate corespunzător, vandalizate interior/exterior (tip graffiti), barele de susținere având protecția de poliuretan ruptă)
  • Utilizarea, pentru igienizarea a unor materiale (cârpe, mopuri etc.) insalubre, a unor chiuvete pentru igienizarea materialelor cu rugină și praf în exces

Deși au toate facilitățile, administratorii și cei responsabili preferă să nu igienizeze mijloacele de transport în comun.

  • Clădirea deteriorată, aflată într-o stare avansată de degradare (ex: bucăți de tavan lipsă, pereții și podeaua deteriorate, cu denivelări, căi de acces deteriorate etc.)

Administrația STB nu se poate plânge că nu are cu ce. Inspectorii au descoperit zeci de găleți, mopuri și bureți, care zăceau neatinse de vreun angajat.

Gălețile de mop și ustensilele de igienizare zac nescoase din ambalaj în depoul STB, care arată la fel de insalubru precum mijloacele de transport în comun.

  • Lipsa informațiilor legate de traseu sau modalitatea de achiziție a călătoriei
  • Neafișarea autorizărilor RAR.

Acțiunea de control nu este încă finalizată, urmând a continua în zilele următoare, anunță ANPC. Tramvaiele, troleibuzele și autobuzele scoase acum din cicrulație nu vor fi înlocuite din simplul motiv că nu există altele. Lipsa lor va îngreuna circulația cu transporul în comun în Capitală.