Lifestyle

După o anumită vârstă câinii pot suferi de demență. Cum poate fi redus riscul producerii acestei boli grave

După o anumită vârstă câinii pot suferi de demență. Cum poate fi redus riscul producerii acestei boli grave
dogleashpro.com

Și câinii suferă de demență, dar de multe ori este greu de observat. Cercetările publicate în luna august 2022 arată cât de frecventă este, mai ales la câinii de peste 10 ani.

Demența la câine este similară cu boala Alzheimer la oameni

Demența câinelui, sau disfuncția cognitivă canină, este similară cu boala Alzheimer la oameni, o boală progresivă a creierului care vine cu schimbări comportamentale, cognitive și alte modificări.

Boala apare, în general, la câinii de peste opt ani, dar poate apărea și la câinii de până la șase ani.

Proprietarii de animale de companie pot respinge multe schimbări de comportament ca fiind doar o parte normală a îmbătrânirii. Deci, este probabil să fie mai mulți câini cu demență decât ne dăm seama.

De asemenea, medicilor veterinari le este dificil de diagnosticat deoarece nu există un test precis, non-invaziv pentru aceasta. Și, la fel ca oamenii, câinii în vârstă pot avea o serie de alte probleme de sănătate care pot complica diagnosticul.

Simpotmele demenței la câine

Câinii cu demență se pot pierde adesea în propria curte sau acasă. Se pot bloca în spatele mobilierului sau în colțurile camerei. Sau merg spre partea balamalei a unei uși când încearcă să treacă.

Interacțiunile câinilor cu oamenii și alte animale de companie se pot schimba

Câinele cu demență poate căuta mai puțin sau mai multă afecțiune de la stăpâni decât înainte sau poate începe să devină morocănos cu celălalt câine din casă, cu care cândva se înțelegea foarte bine.

Mai mult, poate chiar să uite chipuri pe care le-a cunoscut toată viața.

De asemenea, câinii cu demență au tendința de a dormi mai mult în timpul zilei și de a se trezi mai mult noaptea. Ei pot să se plimbe, să se plângă sau să latre, aparent fără scop. Confortul nu îi liniștește adesea și chiar dacă comportamentul este întrerupt, de obicei se reia destul de repede.

Ce presupune să deții un câine cu demență

Uneori, îngrijirea unui câine în vârstă cu demență este ca și cum ai avea din nou un cățel, deoarece pot începe să facă nevoile în casă, chiar dacă sunt dresați.

De asemenea, devine dificil pentru ei să-și amintească unele dintre acele comportamente de bază pe care le-au cunoscut toată viața și chiar mai dificil să învețe altele noi.

Totodată, nivelurile lor generale de activitate se pot schimba total, de la ritmul pe tot parcursul zilei, non-stop, până la abia ridicarea din pat.

În cele din urmă, este posibil să observați și un nivel crescut de anxietate. Câinele cu demență s-ar putea să nu mai facă față să fie lăsat singur, să te urmărească din cameră în cameră sau să se sperie cu ușurință de lucruri care nu l-au deranjat niciodată până acum.

Ce tratament se poate aplica câinilor cu demență

Există câteva medicamente care pot ajuta la reducerea semnelor de demență a câinelui pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a face îngrijirea lor puțin mai ușoară, dar medicația trebuie prescrisă de medicul veterinar.

Din păcate, pentru această boală nu există leac.

Prin urmare, cel mai bine este să reducem riscul de îmbolnăvire. În acest sens, o echipă de cercetători au făcut un studiu, care sugerează că exercițiul ar putea fi soluția.

Ce a descoperit ultimul studiu

Cercetările americane, publicate în august 2022, au adunat date de la peste 15.000 de câini, ca parte a proiectului de îmbătrânire a câinilor.

Cercetătorii au cerut proprietarilor de câini de companie să completeze două sondaje:

  • Unul a întrebat despre câini, starea lor de sănătate și activitatea fizică
  • Al doilea a evaluat funcția cognitivă a câinilor

Se credea că aproximativ 1,4% dintre câini au disfuncție cognitivă canină.

Pentru câinii de peste 10 ani, fiecare an suplimentar de viață crește riscul de a dezvolta demență cu peste 50%.

Câinii mai puțin activi au avut aproape de 6,5 ori mai multe șanse de a avea demență decât câinii care erau foarte activi.

Deși acest lucru ar putea sugera că exercițiile regulate ar putea proteja câinii împotriva demenței, nu putem fi siguri din acest tip de studiu.

Câinii cu demență sau cu semne timpurii de demență, mai puțin probabil, pot să facă mișcare.

Cu toate acestea, potrivit oamenilor de știință, exercițiile fizice pot reduce riscul de demență la oameni. Prin urmare, plimbarea câinilor noștri îi poate ajuta pe ei și pe noi să reducem riscul de demență, citează sciencealert.com