Actual

După ce a dat în judecată Federația Română de Fotbal, un jurnalist din Onești a câștigat procesul

După ce a dat în judecată Federația Română de Fotbal, un jurnalist din Onești a câștigat procesul
unupetrotus.ro

Jurnalistul de investigații Răzvan Durlan, în vârstă de 47 de ani, și-a început cariera în presă în Onești, la Radioteleviziunea Deea, de unde a plecat apoi în București, lucrând pentru mai multe titluri cunoscute.

Întrucât acesta a considerat că au fost încălcate anumite prevederi legale cu privire la informarea de către Federația Română de Fotbal a dat-o în judecată.

 Care a fost motivul pentru care jurnalistul a dus în instanță FRF ?

 Potrivit unupetrotus.ro, jurnalistul Răzvan Durlan a adresat o serie de întrebări celor de Federația Română de Fotbal, printre care:

  •  Care este denumirea agențiilor de turism cu care FRF a încheiat contracte pentru perioada 2015 – 2020 pentru deplasări interne și internaționale ale stafului și membrilor FRF, inclusiv cele ale echipelor participante la competițiile desfășurate atât în mediul intern cât și în cel extern pentru toate echipele de juniori și seniori ale României și când (în ce ani) au fost acestea semnate?
  • Ce bugete au fost alocate acestora, defalcat pe ani și pe echipe vs competiții interne și internaționale?
  • Cine din staful de conducere al FRF a semnat aceste contracte?
  • Cu ce agenții de turism au fost încheiate în acest timp contracte iar acestea își păstrează continuitatea în prezent?
  • Care a fost modalitatea de atribuire a contractelor – selecție de oferte, atribuire directă, etc?
  • Ce prevederi legale utilizează FRF în prezent pentru atribuirea unor astfel de contracte?
  • Cât la sută din bugetul total al FRF reprezintă buget pentru deplasări interne și internaționale?
  • Care a fost cea mai costisitoare deplasare a echipei de fotbal a României, categoria seniori, în străinătate în acești 5 ani de zile?
  • Dar a celorlalte echipe naționale ale FRF?
  • Câți angajați are FRF în prezent, care este nivelul diurnelor de deplasare în străinătate ale stafului din conducerea FRF, care este cel mai mic salariu vs cel mai mare salariu al celor care alcătuiesc stafful conducerii FRF?

 Și fiindcă nu a primit răspunsuri la întrebările sale, Răzvan Durlan  a decis să se adreseze justiției, întrucât astfel au fost încălcate unele prevederi ale Legii nr.544/ 2001, cu modificările și completările ulterioare.

 Și potrivit acestei legi:

  • accesul liber şi neîngrădit al oricărei persoane din România la informaţiile de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice.
  • informaţia de interes public reprezintă orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei.

Cum au evoluat evenimentele în acest caz?

În primă fază, după ce a dat în judecată Federația Română de Fotbal, jurnalistul a pierdut la fond, însă ulterior, acesta a câștigat definitiv la Curtea de Apel.

Iar soluția completului de judecată a fost următoarea:

  • “Respinge excepţia nulităţii recursului. Admite recursul. Casează în tot hotărârea atacată şi, rejudecând cauza: Admite în parte acţiunea. Obligă pârâta să comunice reclamantului cu anonimizarea datelor cu caracter personal informaţiile solicitate prin cererea din 12.04.2021. Definitivă. Pronunţată potrivit art.402 teza a doua C.pr.Civ., azi, 26.05.2022. Document: Hotarâre 1351/2022 26.05.2022”

Ce spune jurnalistul, după primirea deciziei instanței

La soluția dată, potrivit unupetrotus.ro, fondatorul publicației anchetespeciale.ro, Răzvan Durlan, a declarat:

„Am rămas stupefiat atunci când i-am văzut anul trecut cu cine se apără Federația in instanța de judecată. Avocatul lor venise cu o banderolă înfășurată pe mâna stângă că îl susține pe Robert, avocatul condamnat într-un dosar celebru de corupție. Când am văzut sentința de la fond, de la Tribunalul Bucuresti, am zis ca nu e adevărat.

Pierdusem fiindcă solicitasem informații de interes public. Cele mai cunoscute avocate pe Legea 544 au dat bir cu fugiții când le-am prezentat cazul, de teama acestor avocați sau/și de teama de a pierde procesul la recurs.

Însă am avut încredere în avocata mea cu care am câștigat primul meu proces de jurnalist, Claudia Panaite.

Acesteia eu ii datorez o mare stimă, iar faptul ca m-a încurajat să merg singur la Curte să îmi apăr cauza este pentru mine o dovadă de mare caracter și lupta pentru dreptate, valori care mă caracterizează și pe mine din plin”.