Cu ajutorul probelor ADN, poliţia a stabilit identitatea unui băiat găsit mort într-o cutie, în statul american Philadelphia, în urmă cu 65 de ani.
Cunoscut timp de zeci de ani ca ”băiatul din cutie”, un copil a fost identificat drept Joseph Augustus Zarelli.
Potrivit poliției, tehnologia ADN şi munca detectivilor au ajutat să stabilească, în cele din urmă, identitatea copilui în cea mai veche crimă nerezolvată a statului.
Conform lui Danielle Outlaw, comisar de poliţie în Philadelphia, misterul ”bântuia această comunitate”.
Nu vor fi dezvăluite datele părinților
Joi, 8 decembrie 2022, într-o conferinţă de presă, poliţia a anunţat că nu va dezvălui numele părinţilor băiatului şi a refuzat să spună cine a fost responsabil de moartea acestuia.
Potrivit poliției, cazul rămâne o anchetă activă, iar pentru a completa detaliile vieţii băiatului, se va cere ajutorul publicului.
În trecut, detectivii au încercat să folosească testele ADN pentru a stabili identitatea băiatului din rămăşiţele sale, dar probele au fost insuficiente. Mai târziu, un specialist în medicină legală a putut folosi aceeaşi probă de ADN pentru a identifica rudele băiatului.
Se cunosc părinții și frații copilului
Potrivit anchetatorilor, pașii care au condus în cele din urmă la identificarea lui Joseph au început în aprilie 2019, când o instanță a acordat anchetatorilor aprobarea de a-i exhuma corpul și de a aplica analize moderne ADN. Acest lucru i-a ajutat să găsească rudele, inclusiv mama și tatăl său, care sunt acum decedați. El are frați în viață, dar poliția a refuzat să le dezvăluie numele, pentru a le proteja intimitatea.
Copilul s-a născut în data de 13 ianuarie 1953
De asemenea, autorităţile au căutat dosarele cu informaţii privind naşterile şi adopţiile de la acea vreme pentru a stabili legătura între băiat şi rudele sale. Potrivit departamentului, copilul s-a născut în data de 13 ianuarie 1953.
Apoi, în luna februarie 1957, în statul Philadelphia, într-o zonă împădurită din cartierul Fox Chase, au fost găsite, de către un student, rămăşiţele unui băiat cu vârsta cuprinsă între patru şi şase ani, înfăşurate într-o pătură într-o cutie de carton JC Penney.
Și potrivit Centrului Naţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi, băiatul, care era gol şi avea vănătăi mari, cântărea doar 30 de kilograme şi avea mai multe cicatrici mici pe corp. Iar, conform celor precizate de poliție, copilul a fost bătut până a murit. Ulterior, în tot orașul au fost distribuite afişe cu fotografia băiatului.
Timp de zeci de ani, poliţia locală, medicii detectivi şi analiştii ADN au încercat să rezolve cazul, urmând sute de sfaturi locale şi naţionale.
Cazul a fost fascinant pentru detectivii
De asemenea, cazul a devenit o fascinaţie pentru detectivii profesionişti voluntari, inclusiv pentru un grup numit Societatea Vidocq, căruia, în conferinţa de presă de joi (08.12.2022), poliţia i-a mulţumit pentru asistenţa oferită.
În acest caz, detectivii au urmărit mii de indicii fără succes, inclusiv acela că băiatul a fost răpit dintr-un supermarket din Long Island, la New York, şi că era un refugiat ungur.
Se credea că acest caz va fi rezolvat rapid
Într-un interviu pentru The New York Times, publicat în anul 2007, Elmer Palmer, primul ofițer care a ajuns la fața locului pe 26 februarie 1957, a spus că, atunci, credea că acest caz va fi rezolvat rapid. Însă mulți dintre anchetatorii care au lucrat la acest caz de-a lungul anilor au murit ei înșiși fără să-l vadă rezolvat, au spus oficialii zilele trecute.
Nimeni ”nu trebuie să aştepte atât de mult timp”
Comisarul de poliţie Outlaw a declarat că nimeni ”nu trebuie să aştepte atât de mult timp” ca numele şi povestea vieţii sale să fie spuse.
Rămăşiţele băiatului au fost îngropate într-un cimitir local, cu o piatră funerară pe care scrie ”Copilul necunoscut al Americii”, potrivit nypost.com.