Social

Dubla majorare a pensiilor din 2024. Câți bani vor primi pensionarii

Pensie minimă (sursă foto: stirileprotv.ro)
sursa foto arhiva personala

Pentru a clarifica perspectivele privind „dubla majorare” pensiilor în România, Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a furnizat detalii esențiale cu privire la procesul de majorare a pensiilor și sumele anticipate pentru anul viitor. Aceasta este o veste așteptată cu interes de aproximativ cinci milioane de pensionari din țară.

Conform declarațiilor lui Baciu, majorarea pensiilor este prevăzută să aibă loc începând cu 1 ianuarie 2024. Recalcularea va afecta toate cele aproximativ cinci milioane de pensii existente în sistemul public.

Dubla majorare a pensiilor  din 2024

„Articolul 84 prevede foarte clar această majorare a tuturor pensiilor existente, aproximativ 5 milioane de pensionari existenți în momentul de față în sistemul public de pensie care vor beneficia de această majorare a punctului de pensie cu 13,8%, punctul de pensie ajungând la valoarea de 2032 de lei. Toți pensionarii în plată vor beneficia”, a declarat Daniel Baciu.

De asemenea, Baciu a confirmat declarațiile prim-ministrului Marcel Ciolacu. Premierul a subliniat că pensiile românilor vor trece printr-o dublă majorare în anul 2024. Prima majorare este programată pentru începutul anului, în ianuarie 2024, în timp ce cea de-a doua majorare este planificată pentru a doua jumătate a aceluiași an, la data de 1 septembrie 2024.

Daniel Baciu a oferit câteva informații privire la procedura care urmează a fi implementată.

„O mare majoritate din pensionari vor primi această majorare și după recalculare. Acum așteptăm ca legea să-și parcurgă procesul legislativ în Parlament. Legea va trebui apoi publicată în Monitorul Oficial, apoi avem un termen de 90 de zile pentru a elabora normele de aplicare a legii, urmând ca apoi să implementăm noua lege a pensiilor”.

Toate pensiile cresc

În final, Baciu a oferit detalii tehnice cu privire la majorarea propusă.  „Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la valoarea de 2032 de lei. Asta înseamnă o creștere de 13,8% acordată tuturor pensiilor în plată. O pensie de serviciu are două componente, una calculată pe contributivitate și partea cea care se suportă de la bugetul de stat care se calculează conform legii respective, care reglementează respectivul statut. Este o reglare între bugete.

Se va primi acea sumă numai că partea contributivă se majorează cu procentul respectiv, diminuându-se practic din subvenția de la bugetul de stat urmând ca pensia să nu crească per ansamblu, să rămână aceeași pensie în plată”, a spus Daniel Baciu, citat de antena3.ro.