International

Dubaiul devine noua Elveție pentru comercianții de mărfuri rusești

Dubaiul devine noua Elveție pentru comercianții de mărfuri rusești

Firmele rusești pleacă de la Geneva pentru capitalul de afaceri al Emiratelor Arabe Unite, deoarece sancțiunile forțează o regândire a strategiei.

Comercianții de mărfuri rusești se grăbesc să înființeze afaceri în Dubai, deoarece Elveția le îngreunează încercarea de a face față cererii Moscovei.

Elveția a fost zeci de ani casa intermediarilor care ajută la potrivirea producătorilor ruși cu restul cumpărătorilor din întreaga lume. Acum, o creștere a sancțiunilor determină o migrare către Emirate.

Cei trei mari producători de petrol ai Rusiei sunt în proces de evaluare a Dubaiului, pentru operațiuni comerciale. Alte câteva mari firme s-au mutat deja acolo. Pentru Elveția, un soi de exod pare inevitabil după ce țara a adoptat interdicțiile Uniunii Europene care vizează exporturile din Rusia.

„Comerțul va continua”, a spus Wouter Jacobs, directorul Erasmus Commodity & Trade Center de la Universitatea Erasmus din Rotterdam.

Sancțiunile restrictive, progresive au îngreunat comerțul pentru firmele de stat ale Rusiei, inclusiv pentru cele care transportă marfă. Auto-sancționarea neoficială a fost, de asemenea, o problemă – băncile au retras linii de credit cruciale pentru tranzacții de finanțare, în timp ce companiile de transport maritim și asigurătorii își întrerup serviciile pentru Rusia.

Situația aceasta a creat o deschidere pentru Dubai, care a evitat să impună sancțiuni persoanelor și entităților rusești – intensificând concurența cu care se confruntă deja Elveția, ca centru al comerțului global cu mărfuri.

Sancțiuni elvețiene

În timp ce Elveția pretinde neutralitate și nu va permite ca armele sale să fie duse în zona de conflict, ea a urmat UE în impunerea restricțiilor din ce în ce mai stricte asupra unor tipuri de marfă și tranzacții bancare considerate apropiate de Kremlin.

Până la sfârșitul anului 2022, UE va avea în vigoare restricții care interzic asigurarea și finanțarea transportului petrolului rusesc către țări din afara blocului, iar Elveția a spus că va face același lucru.

„Este într-adevăr la fel, preluăm toată ordonanța Uniunii Europene în legislația elvețiană”, a declarat telefonic un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției – sau SECO.

„Un schimb între Rusia și China ar fi putut, în mod normal, să fie realizat de o casă de mărfuri din Elveția, cu sprijin financiar din partea unui bancher din Londra – cine vrea să facă asta acum?” spuse Jacobs. „Este probabil ca cei care o fac să trebuiască să se mute într-o nouă jurisdicție.”

Companiile care se mută

Directori ai producătorului de petrol (de stat) al Rusiei, Rosneft PJSC, au plecat luna trecută în Dubai pentru a explora ideea unei întreprinderi comerciale. Între timp, Gazprom Neft PJSC, al treilea mare producător de petrol al Rusiei, urmărește, de asemenea, să-și extindă prezența în oraș, au spus oamenii familiarizați cu problema.

Litasco SA, filiala de vânzări și tranzacționare a gigantului energetic rus Lukoil PJSC, urmărește să mute o parte din personalul de comerț și operațiuni din Geneva la Dubai, în așteptarea ca acesta să devină noul centru al companiei. Lukoil este al doilea cel mai mare producător de petrol al Rusiei.

Strategia Dubaiului

Emiratele Arabe Unite au atras ruși bogați, de la începerea invaziei Ucrainei și până în prezent; urmează afacerile de stat și firmele private (de marfă).

Emiratele Arabe Unite și-au dezvoltat infrastructura financiară pentru acest tip de moment. Băncile din Emiratele Arabe Unite au devenit în ultimii ani un pilon de bază în finanțarea comerțului cu mărfuri.

Multitudinea de zone de liber schimb din Dubai, proximitatea sa de producătorii de energie din Orientul Mijlociu și impozitarea scăzută s-au dovedit deja atrăgătoare, chiar dacă orașul mai are teren de recuperat pentru a ajunge la nivelul centrelor globale precum Singapore, Londra și Geneva. Anul trecut, Dubai Multi Commodities Centre a găzduit un eveniment pentru Camera de Comerț din Moscova, menit să atragă afaceri rusești care să înființeze companii acolo.

„Dubai s-a dezvoltat ca un adevărat centru global de mărfuri”, a spus Najla Al Qassimi, directorul afacerilor globale din Dubai la think tank-ul B’huth, care a avut sediul anterior la Geneva. „Există infrastructura, transportul și serviciile potrivite pentru a sprijini aceste companii.”