Panică după un nou incident cu drone în Tulcea. Localnicii din localitățile care se învecinează cu Ucraina, majoritatea de foarte mici dimensiuni, au fost alertați prin sistemul Ro-Alert. Chiar și înaintea celor trei drone confirmate pe teritoriul României, persoanele din aceste localități suspectau că au avut loc daune.
Niciunul dintre cele trei proiectile nu a fost identificat de radarele românești. Cu toate că atacurile maritime ale Rusiei s-au întețit din iulie, prim-ministrul și alți oficiali ai Guvernului îndeamnă la calm.
Ce spun guvernanții
Constantin Spînu este purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale. El a declarat pentru televiziunea Digi24 următoarele:
„Nu aș vrea să interpretăm asta ca pe o vulnerabilitate a României. Niciun radar, de oriunde din lume, nu are posibilități nelimitate. Sunt legile fizicii. De aceea, paleta de măsuri pentru diminuarea riscurilor trebuie să includă și măsuri de protecție civilă”, a explicat acesta.
Deși incapacitatea de detecție a radarelor îngrijorează românii, Spînu susține că există o explicație științifică.
„Atunci când mijloacele de acest tip, dronele de atac folosite de Federația Rusă, atacă de la înălțimi mici și foarte mici, de până în 100 de metri, este un principiu de radiolocație, de fizică – mijloacele radar la aceste înălțimi mici și foarte mici obțin imagini foarte greu pentru că la această înălțime există elemente de relief, există vegetație, chiar păsări, iar dronele au dimensiuni foarte asemenătoare cu ale păsărilor.
Deci există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de radiolocator din lume, oricât de performant ar fi. Noi dispunem de aparate de radiolocație de ultimă generație”, a asigurat reprezentantul MApN.
Totuși, autoritățile raportează că aceste proiectile nu au explodat pe teritoriul țării noastre. Cel mai probabil, numai rămășițele lor au ajuns aici. Cel mai alarmant incident a avut loc în urmă cu câteva zile, când anexa unei case din Chilia Veche a fost avariată. Nu s-au înregistrat victime.
„Facem toate eforturile ca să asiguărm un grad de siguranță. Cu un război la graniță, nimeni nu poate oferi certitudini, dar facem toate eforturile”, a adăugat el Constantin Spînu, conform HotNews.