Lifestyle

Drone din Kosovo au intrat în spațiul aerian al Serbiei. Președintele Aleksandr Vucici pune piciorul în prag

Drone din Kosovo au intrat în spațiul aerian al Serbiei. Președintele Aleksandr Vucici pune piciorul în prag

În ultimele zile au fost lansate mai multe drone din Kosovo în Serbia, dar guvernul kosovar a negat acest lucru. Președintele Aleksandr Vucici a luat însă atitudine și a ordonat un „nivel mai ridicat de alertă” al forţelor militare pentru siguranța populației.

„Nu vă pot spune cui aparțin acele drone, dar pot spune că toate au zburat de pe teritoriul Kosovo”, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, pentru RTS TV, dar nu a oferit nici un fel de detalii despre dronele raportate. În aceste condiții, președintele Aleksandr Vucici vrea să-și păzească cetățenii și a dispus un „nivel mai ridicat de alertă” al forţelor militare.

„Acest discurs este doar un pretext pentru suplimentarea trupelor sârbe de la frontieră”

La rândul său, ministrul kosovar al Apărării, Armend Mehaj, a declarat că autoritățile din Kosovo nu sunt responsabile pentru dronele depistate în Serbia.

„Acest discurs este doar un pretext pentru suplimentarea trupelor sârbe de la frontieră, pentru a amplifica panica în rândul locuitorilor ambelor ţări”, a declarat Mehaj. De altfel, Serbia nu recunoaşte independenţa fostei provincii Kosovo, proclamată în anul 2008.

Guvernului kosovar i-a obligat pe etnicii sârbi din Kosovo să îşi schimbe numerele de înmatriculare de la maşini

De ce ar fi trimis Kosovo drone în Serbia? Supărarea a pornit de la un plan al guvernului din Kosovo care vrea să-i oblige pe etnicii sârbi să își schimbe numerele de înmatriculare de la mașini, emise de autoritățile sârbe. Presați de SUA și Uniunea Europeană, Kosovo a prelungit însă perioada de tranziție pentru a schimba plăcuțele de înmatriculare, însă a declarat că va începe să dea amenzi după data de 21 noiembrie.

Dacă după 21 aprilie 2023 mașinile nu vor fi reînmatriculate, atunci se va apela la confiscarea acestora. După aproape 15 ani de când Kosovo e independent, aproximativ 15.000 de etnici sârbi care își duc viața în nordul Kosovo spun că zona lor e parte a Serbiei și nu vor să recunoască autoritatea statului. Pentru a fi menținută pacea, NATO are în Kosovo aproximativ 3700 de militari.