În Spania, cu două săptămâni înainte de alegerile generale, sondajele de opinie dau câștigător Partidul Popular, de dreapta.
Potrivit estimărilor, însă, Partidul Socialist ar crește, la rândul său, suficient pentru a face majoritate cu formațiunea progresistă de stânga Sumar. Aceste cifre răstoarnă previziunile de acum o lună, când popularii păreau că vor obține o majoritate confortabilă.
Socialiștii se credeau pe cai mari
Conform sondajului publicat de Centrul pentru Cercetări Sociologice, organism autonom aflat sub controlul guvernului, intențiile de vot se schimbă de la o săptămână la alta. În acest moment, blocul de stânga din Parlament are majoritate, chiar dacă Partidul Popular ar primi cele mai multe voturi.
Față de săptămâna trecută, socialiștii avansează câteva procente, traduse într-un număr mai mare de scaune în Congres. Sumar, platforma aflată în extrema stângă, este și ea în aceeași situație.
Explicația vine din scăderea semnificativă a Vox, partidul de extremă dreaptă cu care popularii ar fi nevoiți să facă alianță după alegeri. Scăderea acestora este evidentă: din 52 de scaune câte au în actualul mandat, dacă s-ar vota azi, această formațiune ar mai avea doar 25, număr insuficient pentru a face o alianță majoritară cu PP.
Schimbare de ton
De altfel, analiștii și comentatorii din publicațiile din Madrid spun că tocmai această posibilă alianță este cea care inversează atât de dramatic perspectivele. Imediat după alegerile regionale, popularii au început să guverneze singuri în multe dintre marile orașe și comunități autonome, lucru datorat majorității absolute pe care au câștigat-o, însă în multe localități a fost nevoie de o alianță cu Vox pentru a guverna.
Partidul Socialist, condus de premierul Pedro Sánchez, a schimbat strategia de marketing politic. În primul rând, a convocat alegeri generale anticipate. Prin acest gest, spun analiștii, nu a dat timp popularilor să justifice eventualele alianțe cu extrema dreaptă. Mesajul stângii s-a concentrat pe acest fapt. Venirea dreptei la putere va aduce un partid neofascist la guvernare și va arunca Spania într-o perioadă neagră. Deocamdată pare că strategia dă roade.
Războiul de pe sticlă
Pe 13 iulie va avea loc la televiziunea publică prima și probabil singura confruntare față în față între liderii celor două mari partide. Din ceea ce se știe până acum, Alberto Feijóo, președintele popularilor, va miza pe teme și cifre economice, care să arate cât de rău a fost guvernată țara în ultimii patru ani. Pentru toată lumea este clar că Pedro Sánchez va accentua, de câte ori va avea ocazia, alianțele cu Vox.
Între timp, toate partidele se întrec în promisiuni. Pedro Sánchez promite transport gratuit pentru cei sub 30 de ani. Alberto Feijóo spune că va întoarce legea trans și va face posibilă evacuarea okupas, adică a celor care stau într-o locuință fără acordul proprietarului și fără să plătească, în mai puțin de 24 de ore. Sumar, care este văzut ca miracolul acestor alegeri, datorită creșterii spectaculoase, promite că fiecare tânăr va primi, la împlinirea vârstei de 18 ani, nu mai puțin de 20.000 euro pentru a putea face pasul spre o viață independentă. Centrul pentru Cercetări Sociologice este cel mai citat institut când vine vorba despre sondaje, însă sunt câteva exemple care fac ca previziunile publicate să fie luate cu rezerve.
Cotidianul „El País”, cu o politică editorială asumată de stânga, observa imediat după alegerile locale, discrepanța dintre rezultate și sondajele anterioare. Atunci, cu o săptămână înaintea votului, centrul anunța o luptă umăr la umăr între PSOE și PP. Realitatea a arătat însă că popularii au câștigat de-o manieră „zdrobitoare”.