Ține dragostea doar trei ani, așa cum susțin psihologii sau putem să trăim fericiți mereu? Oamenii de știință au făcut un studiu interesant despre cât de mult timp iubim. Iată care este răspunsul corect.
Specialiștii au vrut să vadă dacă psihologii au dreptate și dragostea precum și romantismul durează doar 18 luni. Ca să găsească răspunsul corect, au fost luate 17 persoane cu vârste trecute de 50 de ani și minim 21 de ani de căsnicie, care susțineau că-și iubesc partenerul la fel ca la început.
Fiecărei persoane în parte i s-a dat o fotografie în care era partenerul, apoi creierul a fost scanat în timp ce o privea cu atenție.
S-a constatat acelaşi nivel de activitate cerebrală ca în rândul tinerilor îndrăgostiţi
Care au fost rezultatele finale? Psihologii au fost contraziși, pentru că specialiștii au descoperit un lucru minunat la nivelul creierelor celor 17 persoane: același nivel de activitate cerebrală ca la tinerii care s-au îndrăgostit.
A existat, totuși o diferență la persoanele de vârstă mijlocie în ceea ce privește regiunile din creier asociate cu anxietatea, care nu mai erau activate. Dar activitatea era crescută în zonele asociate cu starea de calm.
Ce să facem ca să păstrăm iubirea
De ce unele persoane pot trăi fericite până la adânci bătrâneți alături de partenerul din tinerețe și altele nu? La baza unui mariaj fericit stă comunicarea, dar și valorile pe care le împărtășesc cei doi, precum și un anturaj solid. Cât privește certurile, chiar și ele pot ține o familie închegată, dacă nu sunt prea dese și din motive puerile.
Și iluziile pozitive vă pot fi de ajutor
Potrivit unui alt studiu realizat de Marcel Zentner, de la Universitatea din Geneva, oamenii pot trăi fericiți într-o relație dacă-și menține „iluziile pozitive”. Ce înseamnă asta?
Partenerii trebuie să continue să se privească cu admirație unul pe celălalt, să gândească pozitiv unul despre celălalt. Și mai ales să nu uite niciodată să se admire și să găsească ce e mai bun în jumătatea pe care și-au ales-o cu ani în urmă.
Sursă foto: descopera