Social

Dr. Virgil Musta: Dacă reuşim să facem ASTA, suntem salvaţi. O să scadă presiunea pe sistemul de sănătate

Dr. Virgil Musta: Dacă reuşim să facem ASTA, suntem salvaţi. O să scadă presiunea pe sistemul de sănătate

Dr. Virgil Musta, medicul erou de la Timișoara, a vorbit pentru DC News despre procedura pacienților care au nevoie de ATI, având în vedere că presiunea este extem de mare pe sistemul sanitar.

Prof. dr. Virgil Musta, specialist în boli infecţioase la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, a dezvăluit, totodată, că vaccinarea a 70 la sută din populaţie reprezintă salvarea noastră.

Zone tampon de preanestezie

„La noi, la spital, procedura e în felul următor. În cazul pacienţilor care se internează la noi pe secţie şi au nevoie de ATI, chemăm medicul de Terapie Intensivă. Am creat nişte zone tampon de preanestezie, ca să putem introduce pacienţii pe highflow-terapie, un fel de procedură care se foloseşte în terapie intensivă. Când nu e loc la ATI, se foloseşte pe salon, cu supravegherea medicului de terapie intensivă. Cum se eliberează un loc, este preluat pacientul respectiv.

Dacă situaţia e mai alarmantă, este un centru de comandă şi coordonare la Bucureşti, anunţăm cazul şi încearcă să găsească un loc în ţară pentru acel pacient. Am avut două cazuri, pacienţi transferaţi la Arad, şi unul la Oradea. Din câte am înţeles, în ultimul timp, nu prea mai sunt locuri în spitale”, a declarat prof.dr. Virgil Musta pentru DCNEWS.

Vaccinarea, soluţia salvatoare. „De la 50 la sută, începe să se vadă”

„E foarte bine că e cererea mare, pentru că este soluţia salvatoare. De anul trecut, eu am spus că soluţia nu este spitalul. Am văzut că în Italia, Franţa, ţări cu servicii de sănătate mai puternice şi mai bine dotate decât al nostru, nu au făcut faţă numărului mare de cazuri. Nici englezii nu au făcut faţă, era o perioadă când nu se mai făceau internări. De aceea, singura variantă este să găsim soluţiile pentru a preveni.

Vorbim aici de distanţare socială, purtarea măştii corect şi igiene tegumentelor. Acestea sunt foarte importante, se cunosc aceste măsuri, trebuie doar respectate.

Pe de altă parte, o măsură nouă este vaccinarea. Dacă reuşim să vaccinăm 70 la sută din populaţie, suntem salvaţi. De la 50 la sută în sus o să înceapă să se vadă, o să scadă presiunea pe sistemul de sănătate. Soluţia este vaccinare cât mai rapidă la un număr cât mai mare de oameni”, a mai spus medicul.