Dovleacul, originar din America de Sud, a fost introdus în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea, iar prima rețetă de placintă cu dovleac se spune că ar fi apărut în perioada anilor 1621-1692, în America de Nord.
Soiuri de dovleac
În România există mai multe soiuri de dovleac, clasice sau hibride, cu sau fără semințe, fiecare având anumite întrebuințări. În funcție de soi, aceștia pot fi folosiți pentru prepararea mâncărurilor, fiind comestibili, pentru sămânță sau cu rol decorativ.
Principalele soiuri comestibile de dovleac sunt:
- Dovleac plăcintar, care are forma lunguiață și gust dulce, ideal pentru plăcinte sau deserturi. Dovleacul plăcintar este cel mai popular soi care este cultivat în România.
- Dovleacul american, care are forma rotundă, turtită la capete și este des întâlnit peste Ocean, fiind folosit pentru sărbătoarea de Halloween. Și acest soi este comestibil, fiind potrivit pentru supe, plăcinte sau alte preparate.
Celelalte soiuri de dovleac sunt cei folosiți pentru semințe (dovleacul Atlantic Giant, dovleacul Styrian) și soiurile de dovleci decorativi (Turk Turban, Crown of Thorns sau „Coroana de tepi”, Lagenaria Dipper).
Dovleacul este o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive
Dovleacul, specific toamnei, este îndrăgit pentru gustul său dulce și pentru că poate fi folosit în bucătărie pentru prepararea diferitelor mâncăruri delicioase. Dar, pe lângă aceste calități, dovleacul este și o sursă bogată de vitamine și substanțe nutritive benefice pentru sănătate.
Dovleacul este o legumă bogată în:
- Vitamine
- Minerale
În 100 de grame se găsesc
- 9 mg de vitamina C
- 1,06 mg de vitamina E
- 7.384 UI de vitamina A.
- 200 de mg potasiu
Dovleacul conține betacaroten, care nu doar că îi oferă culoarea portocalie, dar este și un antioxidant puternic.
Dovleacul mai contine:
- săruri minerale (fosfor, calciu, cupru)
- antioxidanți
- fibre
- proteine
- calciu
- magneziu
- acid pantotenic
- triptofan
- tiamina
- piridoxina
- niacina
În același timp, semințele de dovleac sunt o sursă bogată în magneziu.
Beneficiile consumului de dovleac pentru sănătate
Prin conținutul bogat în vitamine și minerale, dovleacul joacă un rol important în menținerea sănătății. Dintre beneficiile dovleacului, potrivit mega-image.ro, menționăm câteva:
- Reduce riscul de apariție a diabetului– semințele și pulpa dovleacului conțin substanțe care ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea acesteia la un nivel optim și poate fi de ajutor în prevenirea apariției diabetului de tip 2.
- Întărește sistemul imunitar – dovleacul conține o cantitate ridicată de vitamina C și betacaroten, ambele fiind benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, care declanșează producția de leucocite, celulelele albe din sânge care luptă cu infecțiile.
- Ajută la îmbunătățirea vederii – betacarotenul ajută la menținerea unei bune vederi pe masură ce îmbătrânim și reduce riscul de apariție a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodată, vitaminele C și E ajută la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.
- Previne apariția bolilor cardiovasculare– conținutul ridicat de potasiu, vitamina C si fibre din dovleac ajută la menținerea sănătății inimii și scad riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.
- Reglează tensiunea arterială – consumul de dovleac este benefic pentru sănătatea inimii, iar datorită conținutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii.
- Ține colesterolul sub control– dovleacul este bogat în antioxidanți care ajută la reglarea colesterolului și previne oxidarea colesterolui rău (LDL).
- Menține sănătatea aparatului urinar – semințele de dovleac ajută la ameliorarea simptomelor asociate prostatei și îmbunătățesc funcțiile aparatului urinar.
- Ajută digestia – datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru îmbunătățirea digestiei și poate ajuta în combaterea constipației.
- Stimulează pierderea în greutate– dovleacul are un conținut scăzut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) și este o sursă bogată de fibre, care sporesc senzația de sațietate, fiind de mare ajutor în curele de slăbire.
- Protejează pielea – vitamina C ajută la producerea de colagen, o proteină esențială pentru o piele sănătoasă. Totodată vitamina C, luteina și antioxidantii protejează pielea de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete.
- Îmbunătățește calitatea somnului – semințele de dovleac au un conținut bogat de magneziu care ajută la îmbunătățirea somnului.