Social

Dovada că pacienții sunt tratați diferit de medici, în funcție de ora la care ajung la spital. O comisie clarifică

Dovada că pacienții sunt tratați diferit de medici, în funcție de ora la care ajung la spital. O comisie clarifică
Arhivă

Durerea este unul dintre principalele motive pentru care oamenii caută îngrijiri medicale. Îndeosebi, noaptea, atunci când apare acest disconfort, oamenii se adresează unităților medicale de urgență a spitalelor. Totodată, dacă ar aștepta până în zorii zilei, ar fi mai bine tratați – arată o comisie.

Un nou studiu, publicat în The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), arată cum se schimbă comportamentul medicilor în turele de noapte, în comparație cu gărzile de zi.  Studiul a descoperit că medicii prescriu mai puține analgezice în timpul schimburilor de noapte decât în timpul zilei.

Cercetarea a fost condusă de o echipă multidisciplinară condusă de profesorul Shoham Choshen-Hillel, de la Școala de Administrare a Afacerilor a Universității Ebraice din Ierusalim (HU) și Centrul Federmann pentru Studiul Raționalității, Dr. Anat Perry, de la Departamentul de Psihologie HU, și Dr. Alex Gileles-Hillel, de la Centrul Medical Hadassah și HU.

În prima parte a studiului, 67 de medici au primit sarcini de evaluare a empatiei dimineața și au fost rugați să răspundă la scenariile simulate ale pacientului. Acești medici erau fie la sfârșitul unei ture de 26 de ore, fie tocmai își începeau ziua de lucru.

Cei care au terminat recent o gardă de noapte au arătat mai puțină empatie față de durerea pacientului și au subevaluat gradul de durere al pacienților.

În a doua parte a studiului, cercetătorii au cântărit deciziile medicale reale luate de medicii de la urgențe din Statele Unite și Israel. În total, au analizat 13.482 de bilete de externare pentru pacienții care au venit la spital în perioada 2013-2020 acuzând, în principal dureri de cap, dureri de spate etc.

Potrivit concluziilor comisiei, medicii au avut o probabilitate cu 20-30% mai mică de a prescrie un analgezic în timpul schimburilor de noapte (în comparație cu schimburile de zi) și au prescris mai puține analgezice decât este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

„Sunt obosiți și, prin urmare, sunt mai puțin empatici cu durerea pacienților. Când ne-am uitat la documentele de externare de la urgențe, am constatat că medicii prescriu mai puține analgezice”, a explicat cercetătorul Choshen-Hillel.

Privind în viitor, cercetătorii sugerează implementarea unor linii clar structurate de gestionare a durerii în spitale, dar și o îmbunătățire a programul de lucru al medicilor.