Lifestyle

Două românce care au cucerit lumea: Mihaela Noroc, fotograf și Sabrina Ionescu, jucătoare WNBA

Două românce care au cucerit lumea: Mihaela Noroc, fotograf și Sabrina Ionescu, jucătoare WNBA

Numele României este recunoscut în toată lumea prin oamenii ei minunați. Ei sunt cei care asigură țării noastre atât nume, cât și renume.

Două românce care au cucerit lumea: Mihaela Noroc, fotograf și Sabrina Ionescu, jucătoare WNBA

Mihaela Noroc este un fotograf român care, în ultimii nouă ani, a fotografiat femei din întreaga lume pentru „Atlasul frumuseții„, un proiect despre care spune că este menit să arate că „frumusețea este mult mai mult decât ceea ce vedem de obicei în mass-media.”

S-a născut în Republica Moldova, unde, în tinerețe, a asistat la prăbușirea Uniunii Sovietice, după care ea și familia ei s-au mutat în România. Noroc a declarat pentru serviciul coreean al RFA că, în timpul călătoriei sale din 2015 în Coreea de Nord, experiențele trăite în timpul guvernelor comuniste i-au oferit o perspectivă asupra subiecților fotografiilor sale.

Fotografiile celor 25 de femei nord-coreene, realizate de Noroc, dezvăluie o gamă diferită de expresii faciale, de la zâmbete strălucitoare în fața aparatului foto la priviri rigide, poate din cauza nervozității.

Fotografie din Atlasul realizat de Mihaela Noroc: Coreea de Nord

Noroc a fotografiat 25 de femei în capitala Pyongyang, în orașul portuar estic Wonsan și în orașul vestic Sinuiju de la granița cu China. Peste tot pe unde a mers a fost însoțită de doi ghizi, care au ajutat-o să le ceară consimțământul subiecților.

O altă imagine din Atlasul inedit al fotografului profesionist Mihaela Noroc

Ce spune artista

Eram sigură că sunt foarte fericiți că au un străin care să le vorbească sau să îi remarce, pentru că i-am văzut pe stradă și i-am oprit, sau ghizii mei i-au oprit, așa că am putut vedea că erau surprinși„, a spus ea.

Erau doar reacțiile lor față de cameră, așa că poate că personalitatea lor era puțin strictă din cauza naturii stilului nord-coreean. Când trăiești într-o țară comunistă sau când trăiești într-o dictatură puternică, îți schimbi personalitatea. Te comporți într-un anumit fel în afara casei și într-un alt fel în interiorul casei. Este ca o viață dublă„, a declarat Noroc.

Știu că în România, de exemplu, când eram comuniști, întotdeauna era ceva de genul: ‘O, te rog, nu vorbi prea tare, pentru că te aud vecinii’. Vor ști că avem un televizor sau vor ști că mâncăm portocale’. A fost o viață foarte ciudată, asta se întâmplă în multe țări cu dictatură. Sunt absolut sigur că și în Coreea de Nord este la fel. Sunt sigură că au vieți duble„, a spus ea, pentru media.

Și campioana WNBA cu rădăcini românești

Sabrina Ionescu este o jucătoare americancă de origine română. Tânăra face acum istorie în WNBA, fiind prima jucătoare care a depăşit limita de 500 de puncte marcate, 200 de recuperări şi 200 de pase decisive într-un sezon.

Sabrina Ionescu, coordonatoarea de origine română a echipei New York Liberty, care evoluează în Liga profesionistă feminină nord-americană de baschet (WNBA), face istorie în acest campionat devenind  prima jucătoare care a depăşit „borna” de 500 de puncte, potrivit EFE.

Sabrina Ionescu, americanca de origine română care face istorie în WNBA: Foto: stiridiaspora.ro

Ionescu a stabilit recordul cu un ”assist” în primul sfert al meciului lui Liberty împotriva celor de la Phoenix Mercury, a pierdut însă cu 62-76, dar şi-a înscris numele în istoria WNBA la doar 24 de ani, după cum a relatat presa din întreaga lume.

Ea a devenit a patra jucătoare din ligă capabilă să ofere cel puţin 16 pase decisive într-un meci, după Sue Bird, Courtney Vandersloot şi Ticha Penicheiro.

Numărul 20 de la Liberty, Ionescu îşi conduce echipa în acest sezon continuând lupta în play-off-ul WNBA.