Actual Lifestyle

Două milioane de români autorecenzați se vor trezi cu recenzorul la ușă. Iată care este motivul

Două milioane de români autorecenzați se vor trezi cu recenzorul la ușă. Iată care este motivul

Punct și de la capăt. Ai intrat in sistem, completezi formularul și ”send”, gata trimis. Ești liniștit(ă) și fericit(ă) că te-ai autorecenzat. Dacă ar fi doar aceasta…Dar, nu, nu este.

Două milioane de români autorecenzați se vor trezi cu recenzorul la ușă. Iată care este motivul

Două milioane de români sunt convinşi că s-au autorecenzat, dar vor constata, în scurt timp, că nu au reușit să facă această operațiune singuri și se vor trezi cu recenzorul care le va bate direct la ușă. Și cum poștașul nu bate de două ori, de aici începe și noul coșmar.

Surpriza vine după ce chestionarele acestora au fost declarate invalide pentru că nu au fost completate corect. Oamenii spun că ar fi trebuit să fie anunţaţi că au greşit şi că nu își permit să stea să aștepte recenzorii acasă.

O realitate în plus este și faptul că Institutul Naţional de Statistică (INS) a recunoscut oficial că a fost o „scăpare” în configurarea platformei, care a permis autorecenzarea incompletă.

Se poate verifica direct în sistem dacă înregistrarea online a decurs corect.

Cine vrea să vadă dacă a completat corect chestionarul de autorecenzare trebuie să intre pe site-ul recensamantromania.ro. Există aici o secţiune numită dovada autorecenzării, unde trebuie introdus doar CNP-ul.

În cazul în care datele au fost completate corect, va fi eliberată o dovadă de autorecenzare. În cazul în care ndatele sunt incomplete sau nu sunt corect completate, trebuie să primiți un mesaj care să anunţe acest lucru.

Un recenzor din cadrul Primăriei Sectorului 6, Ștefan, a afirmat că majoritatea cazurilor de autorecenzare invalidă vin dintr-o simplă neatenţie.

„Mulţi oameni s-au născut în alt judeţ, au venit imediat la Bucureşti şi când au fost întrebaţi dacă au locuit altundeva în afară de Bucureşti ei răspund că nu, dar trebuie trecut da pentru că s-au născut altundeva. Nu permite sistemul altceva şi automat chestionarul este invalidat”, explică el celor de la obeservatornews.

În multe dintre situaţii, părinţii au omis să completeze datele copiilor. Platforma a permis, totuşi, trimiterea chestionarului incomplet, iar cei care s-au trezit nerecenzaţi au primit cândva chiar şi un email de mulţumire.

„Platforma a fost prevăzută cu nişte chei de control, dar probabil a fost o scăpare, a fost un buton acolo care permitea transmiterea chestionarului inclusiv cu anumite atenţionări. Dar o luăm ca pe o învăţătură şi, pe viitor, la următorul recensământ, să remediem această problemă”, a declarat pentru media, Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.

INS spune că nu poate oferi din nou accesul pe platformă celor care s-au autorecenzat incomplet pentru că ar trebui să creeze o nouă baza de date, iar posibilităţile tehnice nu permit acest lucru. 

„Nu avem cum să modificăm acele chestionare, este evident. Dar recenzorul vine de mai multe ori la aceeaşi adresă, în cazul în care nu găseşte pe nimeni acasă”, menționează Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt RPL.

Recensământul din ușă în ușă are loc până pe 17 iulie şi este obligatoriu. Refuzul de participare poate fi amendat, cu sume cuprinse între 1.000 si 3.000 de lei.

Foto: evz