Lifestyle

Două luni succesive din calendar au 31 de zile. Care este explicația și ce au în comun aceste luni cu împărații din Roma antică

Două luni succesive din calendar au 31 de zile. Care este explicația și ce au în comun aceste luni cu împărații din Roma antică
youtube.com

Două luni de vară au 31 de zile, iar în restul anului, numărul zilelor alternează de la lună la lună, cu excepția lunii februarie care are, în general, 28 de zile.

Este vorba de lunile iulie și august…

Dar, oare de ce lunile Iulie și August au 31 de zile

Luna August ar fi trebuit să fie luna cu 30 de zile, dacă ar fi să ne luăm după alternanța lunilor de 30 și 31 de zile. Dar, în Roma Antică, această logică nu a putut fi luată în calcul din cauza politicii.

Prin urmare, pentru a înțelege mai bine de ce calendarul este așa, este important să știm șirul evenimentelor politice care au condus la acest lucru.

Calendarul roman vechi avea 10 luni și se baza pe ciclul Lunii, care se învârte în jurul Pământului, în medie, în 29 de zile și jumătate. În acele vremuri, lunile aveau 29 sau 31 de zile.

Însă, împăratul Iulius Cezar în anul 46 î.Hr., a creat o reformă calendaristică, potrivit căreia anul începea pe 1 ianuarie, avea 365 de zile și 12 luni, adăugându-se o dată la 4 ani o zi în plus, adică în luna februarie.

Dar de ce a fost aleasă luna februarie

Explicația este următoarea: în luna Februarie romanii își onorau morții și făceau ritualuri de purificare. În plus, în limba latină, „Februarius” vine de la cuvântul „februum”, care înseamnă „a purifica”

De ce lunile Iulie și August se numesc așa

Luna a 7-a din an se numește Iulie în cinstea lui Iulius Cezar

Următoarea lună este denumită August, după succesorul lui Iulius, respectiv Augustus

La momentul respectiv, luna august avea „doar” 30 de zile, iar o lună care nu avea maximul de zile nu era demnă de un împărat. Prin urmare, s-a luat decizia ca și luna August să aibă 31 de zile. Acest lucru s-a putut întâmpla prin luarea unei zile din luna Februarie și adăugarea ei la luna August.