În urma procesului Roșia Montană, România se confruntă acum cu cereri de despăgubiri semnificative. Valoarea totală a acestora a fost actualizată recent, ajungând la suma de 6,7 miliarde de dolari. Companiile care solicită aceste despăgubiri sunt Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).
Conform informațiilor transmise de Guvernul României prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice, aceste solicitări sunt legate de „proiectul minier aurifer de la Roșia Montană”. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID). Dosarul are numărul ARB/15/31, datând din iulie 2015. În septembrie 2023, tribunalul responsabil pentru acest caz a închis procedura conform Regulii de arbitraj ICSID 38 (1).
Dosarul Roșia Montană
Cu privire la evoluția recentă a situației, Guvernul României a comunicat că hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost încă transmisă Ministerului Finanțelor până la data de 20 februarie. Mai mult, nici momentul exact al comunicării nu este cunoscut.
În acest context, reprezentanții Executivului au indicat că posibilele căi de atac pe care autoritățile române le-ar putea adopta se regăsesc în „Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975”.
Într-un comunicat recent emis de la Palatul Victoria, s-a inclus și un rezumat istoric al disputei dintre Gabriel Resources și România. Subiectul acestei controverse este legat de proiectul cunoscut sub denumirea de „proiect minier aurifer de la Roșia Montană”.
„Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini. Respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). A fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31”, transmite Guvernul de la București.
Apoi, se menționează și solicitările celor două companii: Pe această cale, reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey),. Drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost de aproximativ 6,7 miliarde USD”, mai informează Guvernul, potrivit economica.net.