Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean, a anunţat că personalul medical din Secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă nu a omorât cu intenţie pacienţii cu COVID-19. Există, însă, posibilitatea ca 13 bolnavi să fi decedat din cauza unor neglijenţe medicale, motiv pentru care procurorii au decis să facă noi cercetări în cazul fiecărui deces, în noi dosare „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”.
„Astfel, din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI COVID a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituţii. Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale, prin ordonanţa din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracţiunile de ucidere din culpă, prev. şi ped. de art. 192 al. 2 din C.p.. De asemenea, prin aceiaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală. În dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform competenţei”, se arată în comunicat.
Ioan Veștemean a declarat pentru „StirideSibiu” că se speră o clarificare în luna aprilie, în sensul dacă este infracțiunea de omor sau alte infracțiuni de genul ucidere din culpă sau abuz, raportat la fapte.
„Suntem la etapa de audieri. În privința persoanei care a făcut dezvăluirile, aceasta a fost reaudiată în cursul săptămânii trecute. A fost o audiere mai constructivă de data aceasta. Nu s-a impus nicio măsură…S-au mai audiat persoane din sistemul medical, încă nu s-a ajuns la medicii din cadrul ATI Covid, încă se mai strâng documente. Este un volum mare de documente pe care îl așteptăm de la spital. Ne-au rugat să îi mai păsuim până când reușesc să ne pună la dispoziție actele solicitate”, a precizatt prim – procurorul.
Mai multe plângeri penale în ultimele zile
Conform acestuia, la dosar au mai apărut în ultimele zile mai multe plângeri penale depuse împotriva medicilor.
„Ne-au parvenit de la alte instituții gen DNA sau DIICOT, unde inițial au fost înregistrate plângerile. Sunt peste 10 plângeri penale depuse de aparținători ai unor persoane care au decedat la spital. Acestea au fost adăugate la dosar”, a mai precizat Veștemean.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-au autosesizat în data de 8 martie și au deschis dosar penal pentru omor, în urma mărturiilor făcute în spațiul public.
În prezent sunt derulate alte 2 anchete la Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – una a Corpului de Control al ministrului Sănătății și Inspecției Sanitare de Stat, a doua este o anchetă internă a SCJU Sibiu, după ce un fost angajat al spitalului a relatat în presă, sub anonimat, nereguli grave în tratamentul pacienţilor internaţi în cadrul Secţiei ATI Covid și că ar fi omorât, astfel, oameni.