Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Mureș s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal, după ce o jurnalistă de la Radio România Târgu Mureș a fost amenințată de un politician din Ungaria. Reacții ferme de condamnare a discursului extremist continuă să apară din mai multor instituții și ONG-uri, din partea premierului şi ministrului Familiei, dar și din partea liderului UDMR, şi a conducerii Radioului Public.
Dosar penal deschis în cazul ameninţării jurnalistei de la Radio România Târgu Mureș de către un politician din Ungaria
Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Mureș s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal, după ce o jurnalistă de la Radio România Târgu Mureș a fost amenințată de un politician din Ungaria.
Reacții ferme de condamnare a discursului extremist au venit din partea mai multor instituții și ONG-uri, premierul, Nicolae Ciucă, ministrul Familiei, Gabriela Firea și liderul UDMR, Kelemen Hunor, conducerea Radioului Public, dar și organizațiile ActiveWatch și ‘Reporteri fără Frontiere’ au criticat incitarea la ură și discriminare, pe care o consideră inacceptabilă. Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, reprezentant în Parlamentul de la Budapesta a numit-o pe Boróka Parászka, redactor la Radio România Târgu Mureș, ‘ticăloasă’ și a afirmat că astfel de oameni ar trebui spânzurați și eliminați din cadrul comunității maghiare. De asemenea, el a denigrat etnia romilor.
Kelemen Hunor: după ameninţarea unei jurnaliste de către un politician maghiar, că este ”inacceptabilă” orice formă de agresiune
”Recent, un jurnalist din România a fost ameninţat cu moartea. Poziţia noastră este clară şi neschimbată în ultimii 32 de ani: indiferent despre cine este vorba, despre un cetăţean, un politician, un jurnalist, o personalitate publică de orice fel, considerăm inacceptabilă şi respingem ferm orice agresiune împotriva lor”, a scris, vineri, pe Facebook, Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor afirmă că se aşteaptă la aceeaşi atitudine şi poziţie şi din partea celorlalţi.
”Pentru că, în ceea ce priveşte agresiunea verbală, care este adesea urmată de agresiune fizică, nu există loc de negociere! Agresiunea de orice fel nu poate fi justificată. Nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se doreşte spânzurarea politicienilor pentru că au afişat steagul secuiesc”, a mai transmis Kelemen Hunor.
Ciucă, după ce o jurnalistă a fost amenințată în discursul unui politician extremist din Ungaria
„Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație. Solicit instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare”, transmite premierul Nicolae Ciucă.
Și ministrul Familiei, Gabriela Firea, a reacționat la ameninţările politicianului din Ungaria.
„Violența naște violență! Condamn cu fermitate orice formă de violență sau instigare la violență, în special când la mijloc e vorba de o femeie. Am citit cu amărăciune relatările presei cu privire la amenințările la adresa unei doamne, jurnalist la postul public de radio. E și mai grav faptul că afirmațiile extreme au fost făcute de membrii unui partid politic”.