Germania a decis să privească cu seriozitate economia la gaz şi curent electric considerând că renunţarea la cravată nu este suficient, aşa cum sugera premierul Spaniei. Acesta le recomanda, la începutul lunii iulie, miniştrilor săi să renunţe la cravată, spunându-le că astfel putem cu toţii să facem economie la energie.
Domul, simbolul orașului Köln, nu va mai fi iluminat după ora 23. Ce economii trebuie să mai facă locuitorii oraşului nemţesc
În ceea ce priveşte Germania, cea mai dură decizie vine din orașului Köln, unde administraţia locală a decis ca simbolul orașului, Domul, să nu mai fie iluminat după ora 23.
Cu gândul la apropierea sezonului rece și la portofel, oamenii au asaltat centrele de consultanță în eficientizarea consumului de energie.
„Când va fi gata Domul, lumea se va sfârși“, spune o vorbă veche din metropola de la Rin. Construcția renumitei catedrale s-a încheiat în 1880, dar de-atunci încoace au împodobit-o și o împodobesc o grămadă de schele. Cine privește acum spre semeața biserică gotică din Köln după ora 23 nu mai vede schelele. Dar nu fiindcă sfârșitul lumii e aproape. Simbolul orașului, cândva scăldat în lumină toată noaptea, rămâne acum în întuneric. Administrația locală economisește curent electric.
Şefa administraţiei oraşului a dat asigurări că nu există moive de panică, dar trebuie făcută economie.
„Încă nu există motiv de panică, dar ne-am pregătit pentru o reală situație de urgență. Este vorba despre reducerea livărilor de gaz, dar și despre posibila întrerupere a alimentării cu curent, de care trebuie să ținem seama“, spune Andrea Blome, șefa administrației locale.
Cu câteva zile în urmă, echipa de specialiști în securitate energetică a orașului a fost transformată în celulă de criză, sub conducerea arhitectei Andrea Blome. În prezent ea încearcă să gestioneze simultan trei crize. Nu doar securitatea energetică impune măsuri nepopulare, ci și de pandemia de coronavirus sau de problema Ucrainei trebuie ținut seama.
„Acum economisim mai ales curent electric. Mă refer în primul rând la iluminatul unui stadion, al Domului, al Primăriei vechi și al podurilor de peste Rin. La ora 23 închidem lumina, la toamnă chiar cu o oră mai devreme“, adaugă Blome.
Lumină mai slabă pe străzi, apă mai rece în piscine
Peste 130 de construcții reprezentative din Köln nu vor mai fi iluminate. Pe străzi, începând cu ora 23, intensitatea luminii va fi redusă la jumătate. Orașul face economie acolo unde se poate pentru a reduce consumul cu 15% – conform prevederilor UE.
Instalațiile de aer condiționat din birouri sunt setate astfel încât să consume cât mai puțin. La iarnă, instituțiile publice vor avea 19 grade Celsius în încăperi. La bazinele de înot apa este simțitor mai rece.
Administrația orașului Köln vrea să evite închiderea bazinelor, mai ales a celor în care se țin cursuri pentru copii, așa cum au procedat alte orașe din Germania. Angajații din administrația publică vor fi sfătuiți să închidă computerele când își termină programul de lucru.
Germanii au încep să economisească încă de acum două luni
Ministrul Energiei, Robert Habeck a dat startul în Germania, acum două luni, la reducerea consumului de energie, recomandând spălat mai puțin, evitarea folosirii aerotermelor sau a aparatelor de aer condiționat și dușuri scurte, de cel mult 5 minute.
Alexander Zeeh, managerul unui magazin de articole electro-sanitare, spune că cererea de articole care ajută la economisirea apei a crescut în ultimele săptămâni. Conform sondajelor, pentru a-și proteja portofelul, germanii au început să facă dușuri mai scurte sau mai reci, își deconectează mai des de la rețea telefonul mobil sau computerul și înlocuiesc masa de seară cu o gustare simplă.