Actrița Draga Olteanu Matei a murit. Medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași au anunțat că, în ciuda eforturilor depuse, actrița a murit în noaptea de marți spre miercuri.
Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani, a ajuns, vineri seara, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive superioare.
Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933.
Mărturisire înainte de moarte
În urmă cu doar câţiva ani, aceasta spunea că îşi doreşte ca oamenii să îşi aducă aminte de ea în rolurile pe care le-a jucat, nu bătrână şi neputincioasă.
„Nu trebuie să plângem. Cine ajunge la capăt scapă, deși ne dorim să mai fie ceva. E prea frumosă viața pe pământ dacă știi să ți-o faci ca să mai fie ceva de trăit după…. Am scris în unul din caietele mele… M-am rugat lui Dumnezeu: dacă e să ne reîncarnăm, pentru nimic în lume să n-o facă. Sunt în stare să fac orice să nu mă mai nasc, din cauză că iubesc viața foarte mult. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că ați trecut să mă vedeți…
La UNITER și la alte mari festivaluri de gen se dau fotografiile celor care au dispărut… Nu se gândește nimeni că acei oameni au fost cunoscuți în rolurile pe care le-au avut, nu ca oameni în viața reală, care au îmbătrânit. I-am și spus lui Caramitru, nu mă pune pe mine asta de acum, pune-o p-aia care a fost și a jucat….acela e chipul pe care îl știu și l-au iubit oamenii…”, a declarat Draga Olteanu Matei.
Draga Olteanu Matei, carieră impresionantă în teatru şi film
Una dintre cele mai mari actriţe din România, Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, 60 de piese de teatru şi în peste 100 de roluri în televiziune. Debutul l-a avut la 13 ani odată cu rolul din “Prinţesa din Pădurea Adormită”, apoi a intrat în echipe de amatori ale şcolii sau ale Casei Armatei, pe care le şi conducea. Talentul şi pasiunea pentru teatru au dus-o la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, pe care l-a şi absolvit în 1956. Apoi, “Coana Chiriţă” a încântat cu rolurile ei generaţii întregi de români.
Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (″Ilustrate cu flori de câmp″, ″Filip cel Bun″), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).
În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ″Steaua României″ de către Preşedinţia României, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.
Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă a declarat: “După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”.
În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul ″Coroana României″ în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.
Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute, care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.
La 3 mai 2018, actriţa a mai fost internată în secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, unde a fost supusă mai multor investigaţii medicale.
Și-a iubit soțul 45 de ani
De câţiva ani, marea actriţă părăsise Bucureştiul pentru a se muta în Piatra Neamţ. Starea sa de sănătate se agravase în urma morţii soţului ei (2014), medicul Ion Matei, cei doi fiind căsătoriţi timp de 45 de ani. Spunea, în urmă cu doar câteva luni, că aşteaptă să îşi reîntâlnească iubirea, în Ceruri.
„Desigur că are probleme de sănătate, ca orice altă persoană de aproape 90 de ani. Însă nu suferă de vreo afecțiune gravă și în niciun caz nu a încetat din viață. Este bine, voioasă, scrie piese de teatru, citește în curte, se uită la televizor, uneori iese seara la plimbare în jurul casei. Se bucură de bărânețe, de soare, de flori.
Ne povestește mereu de soțul dumneaei și ne spune că de abia așteaptă să îl reîntâlnească în Ceruri. Nu dorește să se întoarcă la București, spune că aici, la Piatra Neamț, este casa dumneai. Este adevărat că nu mai primește atât de mulți musafiri ca în urmă cu 2-3 ani. Obosește mult mai repede, se odihnește mai mult. Îi este și foarte teamă de toată problema aceasta cu coronavirusul, așa că a stat destul de izolată”, au spus surse de încredere, din apropierea marii actrițe
Va rămâne veșnic în memoria românilor. A fost tare „DRAGĂ”
Poate cel mai cunoscut rol al actriţei este cel din „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chiriţa – 1986 și Chiriţa la Iași 1987). Cariera în televiziune a fost memorabilă, programele sale de varietăţi sau de Revelion fiind mărturii clare ale talentului său. Să nu uităm de Veta, soţia lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.
Un lucru mai puţin cunoscut de admiratorii acesteia este povestea prenumelui. “Vinovat” a fost tatăl…
„Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Drag să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu”, spunea artista.