Economic

Dolarul american a sărit de 4,9 lei, iar prețul petrolului pe piața internațională a scăzut 

Dolarul american a sărit de 4,9 lei, iar prețul petrolului pe piața internațională a scăzut 
depositphotos.com

Dolarul american s-a apreciat cu 1,1% față de leul românesc

Miercuri, 7 septembrie 2022, moneda americană a făcut un salt, crescând cu 1,1% faţă de leu, cursul afişat de BNR fiind de 4,903 lei/dolar, în timp ce euro era cotat la 4,858 lei.

Încă de la începutul anului, moneda europeană s-a depreciat cu aproape 2 % faţă de leu, în timp ce dolarul american a câştigat 12 % în faţa leului.

La începutul lunii ianuarie 2022, un euro valora 4,946 lei, în timp ce un dolar 4,377 lei.

Pe plan extern, euro valorează aproximativ 0,99 dolari, după ce moneda americană s-a apreciat puternic în ultimele săptămâni, pe fondul măsurilor agresive luate de Rezerva Federală (Banca Centrală a Statelor Unite ale Americii), potrivit Bloomberg.

Efectul se vede în scumpirea produselor de import şi creşterea inflaţiei pe alte pieţe.

În luna iulie 2022, FED (Sistemul Federal de Rezervă Monetară a SUA) a majorat dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, într-o încercare agresivă de a tempera cea mai mare inflaţie din ultimii patruzeci de ani, semnalând că vor urma şi alte majorări, chiar şi în condiţiile în care economia încetineşte.

Banca Centrală a Statelor Unite ale Americii a votat în unanimitate pentru a majora aşa-numita rată a fondurilor federale cu încă 0,75 puncte procentuale, ajungând la un interval cuprins între 2,25% şi 2,5%, citează stiripesurse.ro

Ce se întâmplă cu petrolul

Marți, 06 septembrie 2022, cotația petrolului (WTI) a scăzut cu peste 2%, după ce a revenit îngrijorarea cu privire la perspectivele de majorare a ratelor dobânzilor, dar și noile restricții de Covid-19 din China, din cauza cărora ar putea scădea cererea de combustibil.

Prețul ţiţeiului Brent, de referință internațională, s-a stabilit la 92,83 dolari pe baril, pierzând 2,91 dolari sau 3%.

Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a fost tranzacţionat de duminică fără închidere, din cauza sărbătorii Zilei Muncii.

Ştirile OPEC+ sunt acum pe piaţă şi accentul s-a mutat temporar pe preocupările economice şi inflaţioniste, printre care cei doi factori relevanţi aflându-se restricţiile extinse pentru Covid în China şi decizia de joi a BCE feferitoare la dobânzi.

Astăzi, Banca Centrală Europeană se va întruni și se estimează că va crește semnificativ dobânzile, potrivit adevarul.ro