Actual

Documentar. Amenințările lui Putin cu un atac nuclear, tranșate prin sateliți orbitali

Documentar. Amenințările lui Putin cu un atac nuclear, tranșate prin sateliți orbitali
Foto: The New York Times, The Independent, CNN, Wikipedia, Middlebury Institute of International Studies

La sfârșitul lunii februarie, când președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, a declarat că armele nucleare ale țării sale au intrat în „pregătire specială de luptă„, aparatura de supraveghere americană a intrat în alertă maximă.

Sute de sateliți de imagistică, precum și alte nave spațiale private și federale, au început să caute semne de activitate sporită în rândul bombardierelor, rachetelor, submarinelor și buncărelor de depozitare ale Rusiei, care dețin mii de focoase nucleare.

Potrivit unei anchete realizată de jurnalistul William J. Broad de la The New York Times, flota spațială americană nu a observat, încă, „nimic demn de îngrijorare”.

Oficialii americani și ai NATO nu au raportat niciun semn că Rusia se pregătește pentru un război nuclear

„Nu am văzut nimic care să ne facă să ne ajustăm poziția, poziția noastră nucleară”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Biden.

Dar „câinii de pază” ai Americii în domeniul atomic au motive să continue să caute indicii, au declarat experții. Moscova practică folosirea unor explozii nucleare relativ mici pentru a compensa pierderile de soldați de pe câmpul de luptă din Ucraina – precum folosirea rachetelor cu uraniu descompus. Iar unii experți militari sunt îngrijorați de ceea ce ar putea face Putin, după eșecurile din țara vecină, pentru a-și reface reputația de nemilos și necruțător.

Dacă Rusia s-ar pregăti pentru un război atomic, „în mod normal și-ar dispersa bombardierele pentru a le reduce vulnerabilitatea la atacul inamicului”, a declarat Hans M. Kristensen, director al Programului de Informații Nucleare al Federației Oamenilor de Știință din SUA, o organizație privată de cercetare din Washington.

„Dar în acest moment”, a spus el, „nimic nu este evident”.

SUA nu se vrea păcălită de Rusia, din nou

Din 1962, când unul dintre primii sateliți-spion americani nu a reușit să detecteze un transport de rachete și 158 de focoase nucleare pe care Moscova le trimisese în Cuba, puterea de supraveghere a Americii pe orbită a crescut vertiginos. În prezent, sute de sateliți de imagistică ai statelor, dar și privați, scanează continuu planeta pentru a evalua pământurile, pentru a cartografia orașele, pentru a analiza modificările pădurilor și, din ce în ce mai mult, pentru a dezvălui acțiunile secrete ale statelor care dețin forțe nucleare.

Arsenalul Rusiei depășește ca mărime toate stocurile nucleare ale celorlalte națiuni

Firmele private americane, precum Maxar, Capella Space și Planet Labs, au furnizat analiștilor sute de imagini de aproape ale forțelor atomice rusești. Numai Planet Labs are o constelație de peste 200 de sateliți de imagistică și și-a făcut o specialitate din a localiza siturile militare.

Flota privată de sateliți a urmărit forțele nucleare ale Rusiei cu mult înainte de război, dezvăluind lucrările de întreținere, precum și exercițiile și antrenamentele de rutină. Acest tip de monitorizare îi ajută pe analiști să depisteze adevăratele pregătiri de război, au declarat experții.

„Urmăriți aceste lucruri și o să începeți să vă faceți o idee despre cum arată normalitatea”, a declarat Mark M. Lowenthal, un fost director adjunct al C.I.A.  „Dacă vezi o abatere, trebuie să te întrebi dacă se întâmplă ceva”.

A existat o alarmă falsă

O alarmă falsă a împânzit internetul la scurt timp după declarația lui Vladimir Putin, cum că va utiliza arme nucleare dacă vreun stat se va amesteca în invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Un cont de Twitter, „The Lookout”, a postat că un satelit a reperat două submarine nucleare rusești părăsind un port din nord-vestul țării. În plus, The Express, un tabloid londonez, a publicat un titlu alarmist: „Rusia începe pregătirea strategică”.

Știrea a primit puțină atenție din partea oficialilor, deoarece cunoscătorii și-au dat seama că plecarea submarinelor ruse din porturi, pe care tabloidul o semnala, era un exercițiu planificat.

Cu toate acestea, cercetătorii Jeffrey Lewis și Michael Duitsman, de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, California, au continuat să monitorizeze flota de submarine a Rusiei, „deoarece mișcările acestora pot oferi indicații fiabile privind stări superioare de pregătire pentru un război nuclear”, au susținut aceștia.

Nimic din ce se vede „cu ochiul liber” nu indică pregătirile unui atac nuclear, dar…

În mod normal, aproximativ jumătate din submarinele rusești echipate cu rachete cu rază lungă de acțiune ies în larg în cadrul unor patrule programate, în timp ce celelalte rămân la chei pentru reparații și întreținere.

Pentru a evalua situația actuală, Dr. Jeffrey Lewis a analizat imaginile din satelit ale unei baze mari de submarine, cunoscută sub numele de Gadzhiyevo, din Nordul arctic al Rusiei. Imaginile acesteia de pe Google Earth arată mai mulți piloni masivi care ies din fiordurile ascuțite.

Echipa din Middlebury a examinat o imagine realizată la 7 martie, iar în aceasta se evidențiau toate submarinele active, în port – ceea ce sugerează că nu se pregăteau pentru un atac nuclear.

„În timpul unei stări mai înalte de pregătire m-aș aștepta ca mai multe submarine să fie în largul mării”, au spus specialiștii.

Echipa a studiat, de asemenea, imagini ale unei baze militare din sălbăticia siberiană, unde lansatoare mobile deplasează rachete cu rază lungă de acțiune, ca tactică defensivă. Michael Duitsman a declarat că imaginile – realizate la 30 martie de unul dintre sateliții radar ai Capella, care poate „vedea” prin nori, precum și prin întunericul nocturn – nu au arătat semne de activitate neobișnuită.

Rușii vor să fenteze definiția atacului nuclear

În 1998, un ofițer militar american de rang înalt a vizitat un buncăr subteran de la Saratov-63 și a raportat că în acesta se aflau nu numai arme nucleare extrem de puternice, ci și altele mai mici, cunoscute uneori sub numele de arme tactice. Armele de calibru mic sunt considerate a juca roluri principale în atacurile nucleare rusești, deoarece puterea lor poate fi de fracțiuni din forța distructivă a bombei nucleare de la Hiroshima, Japonia, estompând linia de demarcație dintre armele convenționale și cele nucleare și făcându-le să pară mai ușor de folosit.

Sursă foto: Wikipedia

Totodată, „Nu ești niciodată foarte sigur de cum procedează Rusia pentru a autoriza utilizarea armelor nucleare”, a declarat Dr. Lowenthal, fost director adjunct al C.I.A., în prezent profesor universitar la Johns Hopkins. „Acesta este genul de lucru care te face nervos”, a adăugat el, pentru New York Times.

Mark Lowenthal Sursă foto: CNN, Amanpour

„Lucrurile interne sunt cele care sunt întotdeauna îngrijorătoare. Sateliții de imagistică, la urma urmei, nu pot vedea ce fac oamenii în interiorul clădirilor și buncărelor. Principala incertitudine este la nivelul de automatism al Rusiei”.

Acesta este un subiect abordat în cartea „Mâna moartă”, din 2009, câștigătoare a premiului Pulitzer. În această lucrare a fost descris un sistem semiautomat, menit să funcționeze de unul singur în cazul în care liderii Rusiei ar fi fost uciși.

Într-un astfel de scenariu, autoritatea nucleară a Rusiei ar reveni câtorva ofițeri de rang inferior, adăpostiți într-un buncăr. Totodată, nu este clar dacă Moscova încă mai aprobă acest „sistem de urgență”.