Social

Doctorii din România sunt alarmați! Numărul de cazuri infectați cu mutația din Marea Britanie crește

Doctorii din România sunt alarmați! Numărul de cazuri infectați cu mutația din Marea Britanie crește

Din cauza noii tulpini de SARS CoV-2 descoperită în Marea Britanie crește îngrijorarea în România. Un caz nou a apărut la Suceava, fiind vorba despre un bărbat care s-a întors de curând din Marea Britanie. Între timp, în București există suspiciuni că încă 4 persoane ar fi infectate cu noua mutație în urma probelor prelevate la Școala numărul 28.

Pe data de 5 ianuarie s-a întors în România din Regatul Unit, bărbatul din Suceava la care a fost depistată mutația. I-au apărut primele simptome când se afla în carantină la domiciliu , iar testull i-a ieșit pozitiv. Inițial, a fost internat la Spitalul din Siret, după care a fost transferat la Spitalul Județean Suceava. Pe data de 22 ianuarie a fost externat, dar din cauzaă ca starea lui s-a agravat a fost internat din nou, două zile mai tărziu. Doctorii au analizat probele suplimentare și au confirmat mutația.

Totodată, DSP Suceava a realizat o anchetă epidemiologică în urma căreia au rezultat patru contacți care se află în carantină, în acest moment, sub supraveghere.

În același timp, în București, la Școala 28 continuă anchetele epidemiologice. Probele mai multor persoane care au intrat în contact cu persoana depistată cu noua tulpină a virusului se analizează. Infectarea a avut loc în comunitate, deoarece femeia nu a călătorit în Marea Britanie. Săptămâna trecută, au fost depistați pozitivi cu noul coronavirus nouă din 10 contacți direcți ai acesteia. Dintre care, patru lucrează în școală.

Ieri, au primit rezultatele alte 11 persoane, tot cadre didactice. 7 sunt bolnave, 4 dintre probe au prezentat caracteristici ale mutației.

”În martie-aprilie, noua tulpină va fi dominantă în România!”

Octavian Jurma, cercetătorul şi epidemiologul a declarat că, pe baza evoluţiei din Anglia, noua tulpină de COVID va deveni dominantă în România în decurs de circa patru luni de la prima semnalare.

Întrebat dacă „Putem să prespunem că lunile februarie – martie vor fi complicate din cauza noii tulpini?”, Jurma a răspuns că situaţia noastră, este de trei ori mai gravă, făcând abstracţie de tulpina nouă.

„Situaţia noastră, comparativ cu situaţia din septembrie, când am deschis şcolile şi restaurantele, este de trei ori mai gravă, făcând abstracţie de tulpina nouă. Dacă adăugăm tulpina nouă, lucrurile devin incomparabil mai complicate. Deşi o rată de infecţiozitate cu 50 – 60 la sută mai mare pare că nu reprezintă cine ştie ce, asta înseamnă că va depăşi cu mult mai multă uşurinţă măsurile noastre de oprire a circulaţiei virusului, care acum sunt în general reprezentate de aceste restricţii.

Deci, ar fi nevoie să se mărească restricţiile cu 50 – 60 la sută doar pentru a menţine rata actuală de infectare. De asta se iau măsurile acestea aproape disperate – pentru că guvernele din Occident îşi dau seama că au greşit fundamental în valul 2.

În general, în UE s-au luat măsuri de limitare, nu de eradicare şi de stopare a infecţiei, pentru că ni s-au părut că acestea din urmă sunt prea dure. Dar vedem că dacă amânăm să le luăm, preţul este mult mai mare. Pericolul este mult mai mare pentru că această tulpină dislocă vechea tulpină.

Vedeţi şi în Germania ce se întâmplă. Nu ştim cum este în România, dar toate supoziţiile pe care le-am făcut s-au adeverit: că (noua tulpină) circulă din decembrie, că este în Bucureşti, că s-a răspândit în ţară.

Sunt convins că, dacă am face mai multe analize, am descoperi că noua tulpină circulă peste tot (…) Dacă exagerăm un pic, putem vedea aceste două tulpini ca două pandemii diferite. Această pandemie va creşte aşa cum a crescut primul val (…)

”Vom fi în situaţia celui care vede că i-a luat foc toată casa şi are doar o găleată cu apă”

Noi suntem cu două-trei săptămâni în urmă şi când vom vedea cazurile (noii tulpini) va fi prea târziu, vom fi în situaţia celui care vede că i-a luat foc toată casa şi are doar o găleată cu apă. Făcând comparaţia cu Anglia, ne putem aştepta ca şi la noi, în martie-aprile, noua tulpină să fie dominantă. Asta ce înseamnă?

Chiar dacă tulpina nu este mai virulentă, prin simplul fapt că suntem cu 1000 de oameni la ATI, la 90% din capacitate – faţă de valul 2, unde am intrat cu 500 de paturi ocupate la ATI pe zi – nu mai avem unde merge în sus. Orice surplus de bolnavi care are nevoie de internare la ATI se va traduce printr-un surplus de mortalitate.

Asta înseamnă că nu trebuie, neapărat, virusul să fie mai agresiv şi să omoare mai mulţi oameni, pentru că îi omoară pandemia, indirect, pentru că nu mai avem loc în spitale. Nu întâmplător aceste mutaţii apar în ţări care au neglijat controlul pandemiei – Anglia, Brazilia, unde este un preşedinte negaţionist”, a declarat Octavian Jurma, în cadrul emisiunii Punctul de întâlnire, la Antena 3.