Legea prevede ca toți șoferii care dețin autovehicule să aibă mașinile asigurate RCA, indiferent dacă le utilizează sau nu pe spațiul public. Cei care sunt prinși fără această asigurare riscă amenzi între 1.000 lei și 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului. Chiar dacă Poliția este obligată să gestioneze electronic aceste informații și să notifice șoferii care nu au mașinile asigurate RCA, acest lucru nu se întâmplă.
Doar 70% dintre mașinile înmatriculate în România au RCA. Poliția este obligată să notifice șoferii care nu au mașinile asigurate
În România, una din trei mașini nu are RCA. Țara nostră nu a îndeplinit niciodată impunerile introduse, concomitent cu intrarea în Uniunea Europeană, în ceea ce privește gradul de cuprindere în asigurare (RCA) a vehiculelor înmatriculate. Astăzi numărul mașinilor fără asigurare este cel mai înalt nivel, adică între 1,5 și 2 milioane, cel puțin. Parcul auto de la noi din țară avea peste 9,6 milioane de autovehicule înmatriculate la sfârșitul anului trecut, dar nu toate aveau asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA. În aceeași perioadă de referință, în țară erau valabile doar 6,7 milioane de polițe de asigurare RCA, arată datele transmise de ASF și MAI în Parlament.
Este un semnal de alarmă, dar asta nu înseamnă ca 1 din 3 mașini care circula pe șoselele din România nu are asigurare RCA, întrucât mare parte dintre ele sunt
Totuși, potrivit legii 132/2017, în astfel de cazuri, șoferul ar trebui să suspende contractul RCA, să depună plăcuțele de înmatriculare la autoritatea care le-a eliberat și să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.
Poliția ar trebui să notifice șoferii care nu au polițe RCA
O lege veche de 16 ani, Legea 432/2006, introdusă înainte de aderarea României la UE, obligă MAI să gestioneze în mod electronic situația mașinilor înmatriculate și asigurate RCA și să notifice șoferii care nu respectă legea.
Acest lucru nu se întâmplă însă, dovadă fiind un răspuns transmis la finele lunii martie 2022, în Parlament, de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Ministrul Bode spune că în evidențele Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din MAI nu se regăsesc date cu privire la valabilitatea polițelor RCA pentru autovehiculele înmatriculate/înregistrate în România.
Instituția a mai transmis către HotNews.ro și situația amenzilor aplicate anul trecut pentru lipsa poliței RCA.
„În anul 202l, la nivelul Poliției Române, au fost aplicate 8.734 de sancțiuni pentru nerespectarea, de către persoanele fizice sau juridice, a obligației de asigurare prevăzută la art.3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6, alin. (6) și (7), toate din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.
În conformitate cu prevederile art. 37, alin. (9) din actul normativ menționat, sancțiunile ce pot fi aplicate sunt: amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului.”, se arată în răspunsurile MAI.
Euroins anunță că plata daunelor durează în medie 5 zile
Euroins, liderul RCA după falimentul City Insurance, a anunțat marți că în primul trimestru din acest an a ajuns să plătească daunele în medie în doar 5 zile de la depunerea cererii de plată, în dosarele în care nu au existat victime, proces cu 25% mai rapid decât în ultima parte a anului trecut. Euroins tocmai ce a fost amendat cu peste 3 milioane de lei, inclusiv pentru întârzieri la plata despăgubirilor.
În comparație, în ultimul trimestru din 2021, timpul mediu de plată a despăgubirii a fost de 6,8 zile, față de 37,5 zile în trimestrul doi din 2021.
„Faptul că am continuat să ne îmbunătățim constant procedurile și să menținem relații bune cu toate servicice-urile auto cu care avem relații contractuale – o colaborare cu creștere rapidă la nivel național, este dovada că tratăm cu responsabilitate angajamentele pe care ni le-am asumat, în strategia pe care o aplicăm la Euroins România.”, a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins România.
Euroins, liderul pieței RCA cu 3,1 milioane de polițe în vigoare, a fost amendată cu peste 3 milioane de lei pentru înregistrare fonduri neconforme și întârzieri la plata despăgubirilor și la constatarea daunelor RCA, a anunțat joi ASF. Și șefa Euroins, Tanja Blatnik, a fost amendată.