Lifestyle

DNA: Noi informații cu privire la acordurile de recunoaștere a vinovăției într-o uriașă anchetă de vaccinare la chiuvetă

DNA: Noi informații cu privire la acordurile de recunoaștere a vinovăției într-o uriașă anchetă de vaccinare la chiuvetă

Informațiile au ieșit la suprafață încet, încet, una câte una sau mai multe, la grămadă, cum este cazul unei anchete de mare amploare, pentru care DNA vine, astăzi, cu informații suplimentare.

DNA: Noi informații cu privire la acordurile de recunoaștere a vinovăției într-o uriașă anchetă de vaccinare la chiuvetă

35 de inculpați în ancheta de vaccinare la chiuvetă din comuna Petea, Satu Mare, și-au recunoscut vinovăția. Iar procurorii din Oradea au dispus sesizarea instanței cu acordurile acestora de recunoaștere a vinovăției.

Acum, pe cazul dat, procurorii fac cercetări față de 7 inculpați aflați sub control judiciar și față de 90 de suspecți.

Despre ce este vorba, mai exact

În cauza privind certificatele false de vaccinare din Centrul de vaccinare Petea (Satu Mare), procurorii DNA Oradea au dispus, până în prezent, sesizarea instanței de judecată, privind acordurile de recunoaștere a vinovăției a 35 de inculpați, pentru săvârșirea unor infracțiunilor de dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual, complicitate la fals informatic.

Ce au spus oamenii prin recunoașterea vinovăției

În acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate și semnate până în prezent, procurorii au notat că faptele au decurs astfel:

în toamna anului 2021, 34 dintre inculpați ar fi remis unui intermediar (care și el a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii anticorupție) câte 250 de euro, în schimbul obținerii unor adeverințe de vaccinare și implicit certificate digitale europene COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin, potrivit unui comunicat al DNA.

Ce a făcut intermediarul cu banii primiți de la oamenii care au beneficiat de serivciile lui

Din banii primiți de la cei 34 de inculpați, intermediarul ar fi remis inculpatei Hoblea Daniela-Ioana, la data faptelor asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, câte 150 euro/persoană, rezultând un total 5.100 euro, restul păstrându-i pentru sine.

35 de inculpați au declarat expres, în prezența avocaților angajați de ei, că recunosc comiterea faptelor de care sunt incriminați, acceptând încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, potrivit media.

Totodată, acuzații, care și-au recunoscut fiecare în parte propria vină, au acceptat și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora – între 1 (un an) și 3 (trei) ani cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.

Concluzie

În prezent, actele de recunoaștere a vinovăției în masă, fiind vorba despre un număr uriaș de inculpați, se află pe masa judecătorilor de la Tribunalul Satu Mare.

Informații suplimentare despre cum a apărut fenomenul „vaccinare la chiuvetă” – click aici. 

Foto: arhiva