Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol Plus, sau OPEC+, a anunțat recent că va reduce producția de petrol cu 2 milioane de barili pe zi începând cu luna noiembrie. Decizia pare a fi o încercare de a impulsiona creșterea prețului internațional al țițeiului, care a scăzut la 80 de dolari în septembrie, după ce s-a apropiat de un maxim istoric de 147 de dolari în martie, după invazia Rusiei în Ucraina.
Distanța dintre SUA și Arabia Saudită se „adâncește” tot mai mult în Golf
Țările OPEC+, printre care se numără Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Rusia, au declarat că decizia este necesară pentru a le ajuta să recupereze pierderile și să stabilizeze piața globală a energiei.
Statele Unite au răspuns prin încadrarea reducerilor producției de petrol ca fiind o mișcare pur egoistă care va aduce beneficii Rusiei, indicând Arabia Saudită drept liderul acestui efort colectiv.
Președintele Joe Biden a condamnat decizia într-o declarație publicată de Casa Albă la 5 octombrie, afirmând că este „dezamăgit de decizia mioapă a OPEC+ de a reduce cotele de producție în timp ce economia globală se confruntă cu impactul negativ continuu al invaziei lui Putin în Ucraina”. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a făcut un pas mai departe, afirmând că „este clar că OPEC+ se aliniază cu Rusia”.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Washingtonul își analizează opțiunile în ceea ce privește relația cu Riadul. Trei democrați din Congres, printre care se numără și senatorul Bob Menendez din New Jersey, au cerut administrației Biden să renunțe la sprijinul militar acordat Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite. Soarta unei reuniuni a Grupului de lucru al Consiliului de Cooperare al Golfului și al SUA privind apărarea antiaeriană și antirachetă integrată, care era programată să aibă loc săptămâna viitoare la Riad, atârnă acum de un fir de ață.
La începutul zilei respective, un oficial de la Casa Albă a declarat că Biden reevaluează relația cu Arabia Saudită, ceea ce ar putea include blocarea vânzărilor de arme către Riad.
Mulți membri ai Partidului Democrat, aflat la guvernare, consideră că anunțul OPEC+ este o încercare deliberată de a le afecta perspectivele electorale la alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, deoarece este probabil ca alegătorii să dea vina pe Biden și pe democrați pentru orice creștere a prețului la benzină, care ar rezulta din decizia OPEC+. O astfel de majorare a prețurilor ar adânci, de asemenea, criticile la adresa vizitei lui Biden în Arabia Saudită din iulie, în timpul căreia acesta a cerut Riadului să crească producția de petrol, pe fondul volatilității de pe piețele energetice ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina.
Răspunsul oficial al Riadului a formulat decizia OPEC+ sub aspectul stabilității economice. În timpul unei conferințe de presă, ministrul energiei din Arabia Saudită, prințul Abdulaziz bin Salman, a respins acuzațiile potrivit cărora OPEC+ „înarmează” petrolul. Și, la vederea contraargumentelor sale, poziția Riadului are un oarecare fundament. Arabia Saudită, potrivit media, are planuri economice ambițioase, centrate în principal în jurul mult promovatei Viziuni 2030 a prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman.
Prețurile scăzute ale petrolului nu sunt un semn bun pentru proiecte precum construcția orașului Neom din deșert, pe care Riadul speră să îl construiască la timp pentru a găzdui Jocurile Asiatice de Iarnă din 2029. Proiecțiile actuale indică faptul că veniturile pentru bugetul anual al Arabiei Saudite sunt mai mici decât cele estimate anterior de Riad, o involuție care a devenit rapid un motiv de îngrijorare majoră pentru factorii de decizie politică saudiți, care acum sunt îngrijorați de posibilitatea ca o prăbușire a prețurilor petrolului să declanșeze o recesiune globală.