Riscul inundaţilor se menţine cel puţin până mâine, în cea mai mare parte a ţării, numeroase râuri fiind sub coduri roşu, portocaliu şi galben.
Autorităţile sunt în alertă în zonele vizate de avertizări şi echipe de intervenţie se află pe teren, pregătite să intervină. Cea mai gravă situaţie este în Botoşani, viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriu ucrainean, a ajuns în România.
Populaţia din lunca indunabilă a Prutului a fost sfătuită să se adăpostească, iar pompierii şi voluntarii pun saci de nisip în preajma zonelor aflate în pericol.
Conform specialiştilor, viitura atinge vârful maxim între orele 10:00 şi 12:00, la Oroftiana. Având în vedere cota întregistrată acum la această staţie hidrometrică, de 828 de centrimetri, specialiştii consideră că nu se va depăşi cota istorică din 2008, care a fost de 867 de centrimetri.
Specialiştii de la Apele Române estimează că unda de viitură vă ajunge prin propagare la Rădăuţi-Prut, în următoarele 24 de ore.
Autorităţile competente sunt pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune şi asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut, prin suplimentarea cu saci şi cu panouri a intrărilor în locuinţe, cu scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca indundabilă a râului Prut şi, care, a fost evacuată, transmite RADOR.
Acumularea Stânca Costeşti este pregătită să preia unda de viitură de pe râul Prut. La Baranca, apa a intrat în curţile caselor. Mai multe forţe sunt concentrate pe zona Rădăuţi-Prut. Până la această oră, au fost inundate terenurile agricole şi păşuni din lunca Prutului. Codul roşu se menţine până vineri, la ora 24:00.