Social

Dispare platforma TikToK? Tot mai multe state renunță la serviciile aplicației deținută de chinezii de la Byte Dance

UE are acuze grave la adresa TikTok
FOTO:playtech.ro

America face progrese în ceea ce înseamnă protejarea datelor care au caracter personal. În cursul zilei de marți, prin intermediul unui proiect de lege susținut de Casa Albă, pe fondul neîncrederii tot mai mari a Occidentului în aplicația TikTok, Washingtonul ia în calcul interzicerea completă a platformei deținută de chinezii de la  ByteDance, a precizat agenția de presă AFP.

Jake Sullivan, consilierul american pe probleme de securitate națională, a precizat într-un comunicat că ”salută propunerea legislativă prezentată de altfel, în aceeași zi, care ar permite, printre altele, interzicera aplicației TikTOk.

Proiectul a fost înaintat de un senator democrat și de unul republican, potrivit lui Jake Sullivan proiectu ” ar permite statului american să împiedice anumite state străine să exploateze servicii tehnologice (…) într-un mod care ameninţă datele confidenţiale ale americanilor şi securitatea noastră naţională.

TikTok ar putea fi interzis în America

Cetățenii americani consideră platforma de videoclipuri virale, aflată sub egida grupului chinez Byte Dance, reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

Temerile acestora nu sunt departe de cele a guvernelor occidentale, acestea acuză Beijingul că prin intermediul aplicației respective, datele utilizatori din întreaga lume pot fi accesate de autoritățile de la Beijing, aspect negat cu vehemență de China.

”Este larg acceptat faptul că TikTok reprezintă o ameninţare pentru securitatea noastră naţională”, a explicat senatorul republican John Thune, autorul inițiativei legislative. Pe scurt, textul de lege, denumit ”Restrict Act”, conferă ministrului Comerțul Comerțului noi puteri pentru a interzice aplicația. o inițiativă legislativă similară a fost votată săptămâna trecută.

În acest context, interzicerea aplicației poate fi înțeleasă ca o modalitate de a pune căluș libertății de exprimare a milioane de americani, anunță Tik Tok, care are peste o sută de utilizatori doar în Statele Unite. Numărul persoanelor care folosesc serviciile aplicației este peste cel care folosesc platformele Youtube, Tik Tok, Twitter, Instagram sau Facebook.

Europa interzice de asemenea aplicația Tik Tok

La finalul lunii trecute, Washington a ordonat instituțiilor federale să se asigure că Tik Tok este eliminat de pe telefoanele mobile oficiale în termen de 30 de zile, punând în aplicare astfel o lege ratificată la începutul lunii ianuarie de președintele Joe Biden.

La nivelul Uniunii Europene, ministrul Apărării din Danemarca este cea mai recentă instituție care a renunțat la serviciile aplicației Tik Tok. De asemenea, tot din motive de securitate Comisia Europeană și Parlamentul European au făcut demersuri în cursul săptămânii trecute pentru a elimina aplicația chineză deținută de Byte Dance.

În țara noastră, Guvernul face verificări pentru a analiza riscurile de securitate care vin la pachet cu utilizarea aplicației.

”Analizele instituţiilor abilitate cu securitatea cibernetică, în România, se concentrează, în acest moment, pe aplicaţia Tik Tok. Verifică ce informaţii cu caracter personal colectează această aplicaţie, ce informaţie stochează despre fiecare utilizator, dacă aceste informaţii sunt folosite şI în alte scopuri faţă de funcţionalităţile aplicaţiei.

Se verifică şi dacă aplicaţia are eventuale opţiuni ascunse de monitorizare şi accesare a altor resurse din telefon”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și Digitalizarii, care precizează că rezultatul va fi făcut public în maximum două săptămâni, informează G4media.ro.