În 2024, cetățenii români se confruntă cu schimbări semnificative. Unele programe care ofereau sprijin financiar sunt eliminate, printre acestea numărându-se și voucherele de 15.000 de lei. Această decizie a Guvernului are un impact major asupra familiilor.
Anul acesta nu românii vor mai beneficia de proiectul care acorda sprijin financiar în cazul fertilizării in vitro.
Dispar voucherele de 15.000 de lei
Voucherele de 15.000 de lei, destinate finanțării procedurilor de fertilizare in vitro, au fost anulate. Acest lucru a generat îngrijorare în rândul cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate. Cu toate că programul a fost popular și a avut rezultate pozitive în 2023, oferind sprijin financiar pentru 10.000 de proceduri de implantare și consemnând peste 1.000 de sarcini reușite, guvernul a decis să suspende această inițiativă în 2024.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a evidențiat succesul programului în anul precedent. În 2023 au existat peste 24.000 de solicitări eligibile și 52 de copii născuți în urma tratamentelor de fertilizare in vitro suportate financiar de stat. Cu toate acestea, lipsa de resurse bugetare a determinat eliminarea programului în acest an, afectând astfel posibilitatea familiilor de a beneficia de voucherele de 15.000 de lei.
„Pentru 2023, am avut 10.000 de proceduri bugetate și peste 24.000 de solicitări eligibile. Deci există o solicitare foarte mare. Cetățenii acestei țări chiar au nevoie de acest program”, a spus Natalia Intotero.
Problema infertilității
Problema infertilității rămâne una globală, cu impact la nivel mondial. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 15% dintre cuplurile din întreaga lume se confruntă cu infertilitatea. În România și în alte țări, această problemă afectează numeroase persoane, iar sprijinul financiar acordat de stat a fost crucial pentru cei care își doreau să aducă un copil pe lume, dar întâmpinau dificultăți.
Cu toate acestea, în 2024, bugetul insuficient a condus la anularea voucherelelor de 15.000 de lei destinate fertilizării in vitro. Procedurile deja contractate în anul precedent vor continua să fie decontate, dar nouă solicitanților nu li se va mai acorda acest sprijin financiar în încercarea de a-și împlini visul de a deveni părinți.
În concluzie, schimbările din 2024 au adus cu sine eliminarea unui program important pentru familiile care se confruntă cu probleme de fertilitate, subliniind vulnerabilitățile sistemului de sprijin financiar în domeniul sănătății reproductive, potrivit totuldespremame.