Fie că vorbim de plata unor tranzacții importante sau de cumpărături zilnice, majoritatea consumatorilor optează din ce în ce mai mult pentru utilizarea mijloacelor digitale. Mulți dintre noi preferă să plătească prin telefon decât să folosească numerar, dar nu este întotdeauna cea mai bună opțiune, deoarece băncile pot avea probleme tehnice sau pot deveni ținta unui atac cibernetic.
În ciuda acestor dificultăți, tendința este de a renunța la banii lichizi și de a se orienta către metodele de plată electronice.
Toți comercianții vor fi obligați să aibă POS
Există încă câteva magazine care mai folosesc din când în când abordarea în plic, dar, în general, salariile sunt transferate pe card. S-au dus zilele în care trebuia să așteptăm la coadă sau să răspundem la apelul managerului pentru a ne primi plata lunară.
Plățile în numerar vor fi în continuare acceptate, ceea ce este o veste bună pentru susținătorii conservatori ai „cecului de salariu în mână”, dar nu și pentru comercianții care vor fi obligați în curând să aibă POS.
Toți comercianții vor fi obligați să accepte plățile cu cardul, conform unei propuneri de lege care interzice întreprinderilor să își plătească angajații în numerar și care a fost introdusă anterior în Parlament. La 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare.
Conform procesului legislativ, inițiativa are nevoie doar de aprobarea deputaților pentru a intra în vigoare în parametrii stabiliți, iar comisiile și-au exprimat sprijinul pentru inițiativă. Liberalul George Cristian Tuță este autorul propunerii legislative, care se bucură de susținerea a numeroși parlamentari din opoziție.
Modificările se concentrează în principal pe limitarea plăților în numerar, deși obiectivul general este de a spori incluziunea financiară. Persoanele care câștigă mai puțin de jumătate din salariul mediu brut lunar nu sunt eligibile pentru depunerea salariului în conturi bancare, conform legii în forma actuală. Venitul mediu brut în această situație este de 6.789 de lei.
La ce ajută măsura?
Comercianții sunt obligați să accepte plățile cu cardul sau achizițiile efectuate online și să ofere consumatorilor cel puțin o opțiune de plată fără numerar. Inițiativa îmbunătățește controlul instituțional al tranzacțiilor, facilitând în același timp depistarea fraudelor.
„Într-adevăr, trebuie să recunoaștem că schimbările necesită o perioadă de adaptare, de aceea am propus ca beneficiarii de pensii și de ajutoare sociale să nu fie astăzi cuprinși în această formă de a-și încasa veniturile în contul respectiv, putând să opteze pentru cash”, a declarat Tuță la dezbaterile pe marginea proiectului de lege din Comisia de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. Inițiatorul proiectului legislativ a subliinat faptuș că persoanele care încasează sub 4.000 de lei nu pot fi obligați de lege să primească banii doar în cont, potrivit Romania TV.