Actual

Discuţiile în coaliţie sunt blocate. PSD nu mai doreşte Ministerul Apărării, iar PNL nu-l tranzacţionează

Discuţiile în coaliţie sunt blocate. PSD nu mai doreşte Ministerul Apărării, iar PNL nu-l tranzacţionează

Nu e linişte în coaliţie şi nici semne că se va aşterne în curând. După o şedinţă de ore bune, la Vila Lac, liderii coaliţiei nu au ajuns la niciun numitor comun privind portofoliul de la Apărare rămas liber după demisia lui Vasile Dîncu. Social democraţii insistă să predeam ministerul liberalilor, fiind din ce în ce mai convinşi de cele relatate de Vasile Dîncu, referitor la relaţia cu şeful statului care doreşte să deţină comanda supremă a armatei, susţin surse din PSD.

Discuţiile în coaliţie sunt blocate. PSD nu mai doreşte Ministerul Apărării, iar PNL nu-l tranzacţionează

PSD a mers la întâlnire cu decizia clară ca PNL să preia Ministerul Apărării, iar la schimb, liderii PSD să primească Ministerul Energiei. Social democraţii vor să gestioneze ei domeniul pentru a reveni la reglementarea pieței de energie, varianta asupra căreia cei trei lideri ai Coaliției au căzut de principiu de acord, dar fără să poată lua o decizie concretă, pentru că PNL dorește o formulă limitată de reglementare.

Potrivit surselor citate, președintele Klaus Iohannis dorește să deţină control 100% în ceea ce privește activitatea Ministerului Apărării, iar în aceste condiții PSD consideră că nu are rost să mai țină în această funcție un membru de partid, care oricum nu va putea funcţiona. Social democraţii au spus în şedinţă că în acest fel nu doresc funcţii decorative.

Mai mult, social democraţii şi-au argumentat şi refuzul de a mai nominaliza o persoană în fruntea Ministerului Apărării.

Este vorba de rotativa premierilor din luna ai 2023, iar social-democratul care preia Apărarea vine pe un mandat de câteva luni, conjunctură care face ministerul și mai puțin atractiv pentru persoana nominalizată.

Liberalii așteaptă totuşi o nominalizare de la PSD

Dacă social democraţii s-au dus cu un plan, liberalii au fost categorici. Prin vocea liderului Rareş Bogdan aceştia au spus că nu tranzancţionează niciun minister și spune că PNL doar așteaptă o propunere din partea social democraților pentru portofoliul apărării.

„Nu tranzacționăm cel mai important minister din guvern. Noi nu vom ajunge la televiziuni să facem discuții și sper că și cei din PSD să facă la fel. Ministerul Apărării Naționale, mai ales în condițiile geopolitice actuale, nu poate fi tranzacționat de nimeni. Vom păstra aceleași ministere. Dacă reușim să scoatem România din situația în care e azi, vom avea de câștigat, altfel vom avea de suferit. Soluțiile la criza din energie nu le are un singur partid, ci sunt discuții între toate cele 3 partide de la guvernare.

Eu doar aștept o nominalizare de la PSD. Domnul Nicolae Ciucă e un om care a condus foarte bine armata. Sunt convins că fiecare dintre cele 3 partide își va păstra opțiunile”, a declarat Rareş Bogdan.

Şi UDMR aşteaptă nominalizarea ministrului Apărării în curând

UDMR nu a avut un punct de vedere, întrucât preşedintele Kelemen Hunor nu a participat la şedinţă, dar a declarat că a fost informat.

 „M-au informat cei doi preşedinţi că au discutat despre situaţia de la Armată, de la Ministerul Apărării, ei trebuie să ştie ce au decis, alte amănunte nu le cunosc, nu ştiu, dar sunt convins că foarte repede ar trebui să se ajungă la o soluţie pentru că nu poţi să laşi Ministerul Apărării fără un titular la acest portofoliu. Asta a fost discuţia lor, aşa m-au informat astăzi după-masă şi aştept şi eu nominalizarea ministrului Apărării în curând”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR Info.

Nicolae Ciucă este ministru interimar la MApN și poate ocupa acest post pentru cel puțin 45 de zile.

Rareş Bogdan: „Sunt prea mulți incompentenți la ANRE și Ministerul Energiei”

În ceea ce priveşte chestiunea legată de gestionarea ministerului Energiei, liderul PNL, Rareş Bogdan este de părere că „deciziile greșite au fost luate în aprilie, atunci când a fost Ordonanța de Guvern luată greșit”.

„Instituțiile statului, nu doar Ministerul Energiei, au procedat greșit și nu au controlat companiile de trading de pe piața de energie din România. Am părut un sat fără câini. Sunt prea mulți incompentenți la ANRE și Ministerul Energiei, prea multe pile ajung la companii ale statului și nu înțeleg că e nevoie de strategii coerente, mai ales în actualele condiții de piață. (…) Nu înțeleg de ce Ministerul Energiei nu scrie un OUG corect. Toate aceste lucruri le-am spus și în ședințele de coaliție”, a mai spus liderul PNL.

Soluția politică actuală e o coaliție puternică. Dacă plecăm de la guvernare, vom fi sancționați. Cred că azi, în România, nu există soluția mai bună decât actuala guvernare”, a declarat Rareș Bogdan în emisiunea „România Suverană”.