Refuzul Austriei de a primi România în spațiul Schengen a fost criticată dur de Rareș Bogdan și Dacian Cioloș la Strasbourg. Cei doi au fost de neoprit în plenul Parlamentului European.
Acest vot a umilit România și ține ostatici milioane de români
„Vin în fața dumneavoastră după ce Austria a dat un vot împotriva Europei. Acest vot a umilit România și ține ostatici milioane de români. Votul Austriei sfidează articolul 2 al Tratatului UE, care spune că statul de drept este o valoare fundamentală. Ungaria are banii blocați din cauza încălcării statului de drept. Austria nu.
Încă nu, deși cancelarul Nehammer are o atitudine iliberală pronunțată și rasistă. Votul Austriei sfidează articolul 21 al Tratatului de Funcționare UE, referitor la libera circulație, plus alte 20 de acte normative. Potrivit acestor acte normative, România are dreptul să i se ridice controalele la frontieră dacă respectă aquisul Schengen.
România a trecut de toate evaluările, a fost ridicat și MCV, au fost vizite suplimentare de evaluare, 22 de experți din 12 țări UE și reprezentanți Frontex și Comisie, plus 10 experți olandezi suplimentar.
„Cancelarul austriac a lansat al doilea Diktat de la Viena”
Sunt fapte pe care cancelarul Austriei le ignoră sub pretext că e permisivă cu migranții. Cancelarul Nehamer a decretat prin blocajul Schenghen al doilea Diktat de la Viena pentru romani. Excelențele voastre, Domnia legii este baza existenței Uniunii Europene! Cer Comisiei și Parlamentului să solicite Curții de Justiție constatarea încălcării, de către Austria, a aquis-ului și să facă demersuri pentru suspendarea dreptului său de vot.
Solicit Parlamentului European să ceară Consiliului convocarea unei ședințe de urgență JAI până la sfârșitul acestui an. Companiile austriece prezente în România, care asigură 7% din PIB-ul Austriei, fac deja presiuni asupra Guvernului de la Viena să revină asupra votului său. Întreaga presă austriaca critică în cor atitudinea profund anti-europeană și izolarea în care împinge Austria actuala putere de la Viena”, a spus Rareș Bogdan.
„A devenit o problemă politică europeană”
La fel de supărat a fost și fostul premier, europarlamentarul Dacian Cioloș care a subliniat că extinderea Schengen sub nici o formă nu trebuie să fie un subiect închis. „Obiectul aderării României la spațiul Schengen trebuie să fie pe agenda Consiliului European de săptămâna aceasta.
Extinderea Schengen nu poate fi considerat un subiect închis. Nu mai este un subiect care vizeaza doar Austria, România și Bulgaria. A devenit o problemă politică europeană. Pentru că veto-ul Austriei în consiliul JAI nu are de-a face cu Schengen, ci cu politica de migrațiune. Și asta trebuie discutat in Consiliul European.
„Șefii de state și guverne să rezolve cât mai repede acest blocaj ilegal”
Acest veto sfâșie solidaritatea europeană și pune sub semnul întrebării credibilitatea UE. Acest subiect nu poate fi lăsat în suspans și să așteptăm săptămâni și luni să-l rezolvam. Șefii de state și guverne să rezolve cât mai repede acest blocaj ilegal, care dă apă la moară extremiștilor și antieuropenilor. În primul trimestru al anului viitor acest subiect trebuie închis”, a spus Dacian Cioloș.