Actual

Directoratul pentru Securitate Cibernetică din România recomandă interzicerea TikTok pe dispozitivele de serviciu

UE are acuze grave la adresa TikTok
Foto: playtech.ro

Aplicația chineză TikTok nu ar trebui să existe pe dispozitivele de serviciu, reafirmă conducerea Directoratului pentru Securitate Cibernetică din România.

Directorul de comunicare al instituției, Mihai Rotariu, a explicat că un eventual atac care afectează aplicația compromite și contul personal al utilizatorului, fără ca acesta să știe.

Izbește cu malware

Mihai Rotariu: ”În general, nu este recomandată folosirea aplicațiilor de social media pe dispozitivele utilizate la serviciu. Trebuie să spunem, totodată, că multe atacuri, în general din zona de tentativă de fraudă sau de infectare cu malware-uri, se propagă intens, inclusiv prin intermediu social media, prin conturi nou create sau prin conturi de social media compromise și utilizate de atacatori tocmai pentru că generează o anumită încredere a audienței conturilor respective. O compromitere a contului personal poate duce la o breșă de securitate pentru angajator. De aceea, dispozitivele utilizate în scop personal sau în scop recreativ trebuie separate de cele utilizate exclusiv pentru muncă”.

Mihai Rotariu a mai spus că orice firmă din China are obligația, prin lege, să pună la dispoziția serviciilor de informații chineze toate datele utilizatorilor. În acest moment, aplicația TikTok colectează foarte multe date despre utilizator, are acces la conținutul creat și la cel publicat, poate accesa contactele din agendă, datele din calendar şi informații despre tranzacțiile bancare și parolele acestora.

În toată lumea

Aplicaţia TikTok ar putea fi în curând interzisă pentru toată lumea, nu doar anagajaţii guvernelor, asta după ce Statele Unite ale Americii au venit cu acuzaţii grave.

Aplicația TikTok ar fi folosită de dictatura comunistă de la Beijing pentru spionaj.

ByteDance este compania chineză care deține TikTok şi alte multe aplicații, cu sediul în Beijing.

În SUA, o comisie a Congresului susține o lege prin care președintele să poată interzice aplicația pentru angajații statului, iar mai mulți senatori au introdus amendamente pentru a o interzice în întregime.

Canada a anunțat deja că se va alătura inițiativei Statelor Unite în interzicerea Tiktokului de pe dispozitivele guvernamentale, în timp ce Comisia Europeană și Parlamentul European au interzis deja pe telefoanele personalului.

Până în acest moment, TikTokul a negat că datele din aplicație ar fi fost accesate de Guvernul Chinez.

Există, însă, și țări care au exclus interzicerea aplicației, cum ar fi Marea Britanie.

Numai în Statele Unite, aplicația TikTok are peste 80 de milioane de utilizatori activi.