Diplomații ruși au refuzat să plătească sute de amenzi de viteză, de parcare și de circulație restante, care datează de peste 15 ani, frustrându-i pe oficialii australieni care nu pot decât să le ceară politicos să respecte legile locale.
Documentele obținute de Guardian Australia în baza libertății de informare arată că Departamentul pentru Afaceri Externe și Comerț (Dfat) urmărește aproape 90.000 de dolari de la ambasada rusă pentru amenzi care datează din 2007, în ciuda cererilor repetate adresate diplomaților de a respecta legea.
Șeful de protocol al Dfat, Ian McConville, i-a scris ambasadorului rus, Alexey Pavlovsky, la sfârșitul anului 2022, îndemnându-l politicos să plătească amenzile și avertizându-l că numărul de infracțiuni ar putea fi în curând dezvăluit public în conformitate cu legile FOI.
Sute de amenzi
„După cum știți, siguranța rutieră este o chestiune de interes semnificativ pentru comunitate în Australia”, a declarat Conville.
„Am aprecia, de asemenea, dacă ați putea reaminti personalului și persoanelor aflate în întreținerea lor responsabilitatea lor, în conformitate cu articolul 41.1 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, de a respecta legile și reglementările Australiei”.
Oficialii străini au imunitate diplomatică în Australia și nu pot fi trimiși în judecată pentru infracțiuni rutiere și amenzi restante. Însă autoritățile rutiere pot emite puncte de demerit și pot suspenda permisele, iar Dfat poate opri transferul de înmatriculări până la plata amenzilor. Documentele indică faptul că diplomații ruși au acum mai multe amenzi restante decât diplomații saudiți, care au înfuriat poliția din Canberra prin conducerea nerușinată și periculoasă în ultimii ani, scrie The Guardian.
O serie de sute de amenzi restante emise pentru diplomații saudiți nu mai există, arată documentele. Acest lucru se poate datora faptului că au fost plătite sau pentru că încălcările pot fi retrase dacă diplomații care au încălcat legea au părăsit țara.
În 2018, Canberra Times a relatat că un diplomat saudit a trecut pe lângă Parlament cu 135 km/h la ora 2 dimineața, fără un permis valabil, înainte de a da vina pentru comportamentul său pe lipsa antibioticelor. „Nu sunt fericit”, așa a fost descrisă reacția predecesorului lui Conville, Chris Cannan, la momentul respectiv.
Documentele FOI arată că Nepalul încă mai are încălcări ale normelor de circulație nerespectate din 2007, în timp ce România are zeci de încălcări din ultimii ani. Cele mai multe ambasade au doar câteva încălcări restante.
Conville le-a scris, de asemenea, ambasadorilor din Cipru, China, Indonezia, Iran, Israel, Malaezia, Nepal, Nigeria, Pakistan, PNG, Iordania, România, Arabia Saudită, Spania, SUA, Vanuatu, Venezuela, Zimbabwe, Sudan, Taiwan, Tonga, Emiratele Arabe Unite, Afganistan, Algeria, Bhutan și Marea Britanie.