Actual

Din toamnă, Parlamentul se prezintă cu o nouă configuraţie. Ce modificări au intervenit la jumătatea mandatului

Din toamnă, Parlamentul se prezintă cu o nouă configuraţie. Ce modificări au intervenit la jumătatea mandatului

Doi ani de mandat, fie de senator sau deputat şi multe scandaluri politice – demisii sau revocări, partide noi. Asta găsim aproape în toate grupurile politice din Parlament care din toamnă vor oferi Parlamentului o imagine total diferită față de cea din decembrie 2020. Au existat şi partide parlamentare disciplinate, cum ar fi PSD şi UDMR. Din aceste partide nu a demisonat niciun membru, doar au exmatriculat.

Din toamnă, Parlamentul se prezintă cu o nouă configuraţie. Ce modificări au intervenit la jumătatea mandatului

Parlamentul în anul 2020

După alegerile parlamentare din 2020, PSD a rezultat cu 157 de parlamentari, PNL cu 134, USR cu 80, aur cu 47 iar UDMR 30.

PSD – 47 mandate la Senat + 110 mandate la Camera Deputaţilor

PNL – 41 mandate la Senat + 93 mandate la Camera Deputaţilor

USR – 25 de mandate la Senat + 55 la Camera Deputaţilor

AUR – 14 mandate la Senat + 33 la Camera Deputaţilor

UDMR – 9 mandate la Senat + 21 la Camera Deputaţilor

Primul partid care a suferit o modificare în componența din parlament a fost UDMR, care din primele zile ale sesiunii din februarie 2021, l-a exclus din rândurile sale pe deputatul Norbert Apjok, după ce Comisia de Etică și Disciplină a partidului a constatat că a înșelat conducerea partidului precum și pe alegători, prin prezentarea unei diplome de studii superioare false. Mai mult, Apjok și-ar fi asumat într-o scrisoare către conducerea partidului că va renunța la mandatul de deputat dacă va ajunge în Parlament, fapt ce nu s-a întâmplat niciodată, se arată într-o prezentare realizată de ziare.com.

Execuții rapide au desfășurat și cei din AUR, care l-au exclus prima oară din grupul deputaților pe Francisc Tobă, după ce în presă s-a aflat cum acesta a fost asociat cu reprimarea sângeroasă a Revoluției din 1989. De o excludere rapidă a avut parte și senatoarea Diana Șoșoacă. După ce timp de mai multe săptămâni difuzase mai multe mesaje controversate, printre care și diverse teorii ale conspirației privind pandemia de COVID-19 sau efectele vaccinului, pe 10 februarie conducerea AUR anunța că o excludere pe Șoșoacă din grupul parlamentar pe motiv că „a adus atingere intereselor și imaginii partidului”.

În aceeași zi cu excluderea lui Șoșoacă conducerea AUR a hotărât să-l excludă și pe deputatul Mihai Lasca, pe care partidul îl acuză că la momentul înscrierii pe listele de candidați ai partidului, acesta „a omis să prezinte faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală”. După ce inițial „sângerarea” părea că era oprită, în mai 2022 a urmat un nou val de demisii și revocări din AUR, imediat după alegerile pentru șefia partidului câștigate de George Simion. Atunci grupul AUR s-a subțiat cu încă trei membri.

Tot în mai și PSD a decis să-l execute din grupul său pe deputatul Dumitru Coarnă după ce acesta din urmă a mers alături de Diana Șoșoacă și alți doi deputați AUR la o întâlnire cu ambasadorul rus la București Valeri Kuzmin pentru a prezenta poziția de neutralitate în războiul declanșat de Moscova în Ucraina.

Liberalii au avut cele mai mari pierderi. Cel mai zdruncinat partid politic

Cele mai mari pierderi în privința componenței în grupurile parlamentare le-a suferit PNL, care a rămas fără aproape 20 de membri. Fărâmițarea a început din octombrie 2021, după alegerile pentru șefia partidului câștigate de către Florin Cîțu. Atunci, Ludovic Orban anunța că demisionează din grupul parlamentar al liberalilor în formă de protest. După anunțul privind alianța dintre PNL și PSD, Orban a demisionat și din partid și a luat după el numeroși deputați și senatori, printre care Violeta Alexandru, Ion Ștefan sau Antonel Tănase.

USR, un alt partid politic care a piedut foarte mulţi parlamentari. Dacian Cioloş şi-a făcut un nou partid

Pierderi importante a suferit și USR, care, de la ieșirea de la guvernarea cu PNL, a suferit numeroase scandaluri interne. Punctul culminant a fost demisia lui Dacian Cioloș din USR, iar mai apoi anunțul acestuia privind formarea partidului REPER. După ce inițial USR intrase în Parlament cu 80 de membri, în prezent partidul a rămas doar cu 69. Mai mult decât atât, din cauza pierderilor, USR a rămas fără posibilitatea de a putea sesiza la Curtea Constituțională legile trecute de către putere.

Parlamentul în anul 2022

Noua structură a parlamentului din toamna va arăta astfel:

PSD – 47 mandate la Senat + 109 (-1) mandate la Camera Deputaţilor

PNL – 37 (-4) mandate la Senat + 93 (-13) mandate la Camera Deputaţilor

USR – 23 (-2) de mandate la Senat + 46 (-9) la Camera Deputaţilor

AUR + 14 mandate la Senat + 27 (-6) la Camera Deputaţilor

UDMR – 9 mandate la Senat + 20 (-1) la Camera Deputaţilor

Forța Dreptei – 4 mandate la Senat + 16 mandate la Camera Deputaților

(trei dintre membrii excluși din AUR s-au alăturat lui Orban)

REPER – 2 mandate la Senat + 9 mandate la Camera Deputaților